Депутатите в Сейма - долната камара на полския парламент, приеха

...
Депутатите в Сейма - долната камара на полския парламент, приеха
Коментари Харесай

Полша обяви Русия за спонсор на тероризма

Депутатите в Сейма - долната камара на полския парламент, одобриха резолюция, обявяваща Русия за  " страна спонсор на тероризма ".

" Русия редовно нарушава правата на индивида, интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации, както и още редица задължения, атакува територии на други страни, прави въоръжени набези, военни закононарушения и геноцид и се ангажира с враждебни стопански действия, по-специално в региона на енергетиката ", гласи изказване на Сейма, представено от Анадолската организация.

Резолюцията също по този начин държи Русия " директно виновна " за свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии над Източна Украйна през юли 2014 година, при което починаха 298 души.

В документа Москва се упреква и за злополуката през 2010 година на полет на полските военновъздушни сили в Смоленск, Русия, при която починаха всички 96 души на борда, включително тогавашният полски президент Лех Качински и други висши полски чиновници и военни командири на НАТО.

Съгласно резолюцията експанзията на Русия против Украйна " съставлява жестоко нарушаване на възбраната на Хартата на Организация на обединените нации за потребление на мощ, а също по този начин е нарушение на суверенитета, политическата самостоятелност и териториалната целокупност на Украйна ".

Депутатите приканиха полското държавно управление да предприеме повече наказателни ограничения против Русия и да ускори поддръжката за Украйна.

" Сеймът също по този начин прикани интернационалната общественост да разработи механизъм за погашение на военни репарации на Украйна и обезщетения на страни, организации и лица, претърпели загуби по отношение на войната ", се добавя в изказването.

От своя страна представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че решението на Полша подклажда антируската нервност, оповестява ТАСС.

Той отсече, че изрично не е подготвен да се съгласи с сходни дейности.

В края на ноември Европейският парламент също одобри резолюция, признаваща Русия за държавен спонсор на тероризма.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР