Депутатите в Европейския парламент ще изслушат на 8 ноември бившата

...
Депутатите в Европейския парламент ще изслушат на 8 ноември бившата
Коментари Харесай

ЕП изслушва бивша служителка на Facebook, която разкри опасни практики

Депутатите в Европейския парламент ще изслушат на 8 ноември някогашната служителка на Фейсбук Франсис Хоган, която разкри рискови практики в компанията.

Изслушването е обвързвано с подготовката на нови правила, регулиращи активността на цифровите платформи. В околните седмици депутатите ще се произнесат по оферти за законодателни актове за цифровите услуги и цифровите пазари.

Изнесената до момента информация от Франсис Хоган демонстрира, че механизмите, които обществените мрежи употребяват, с цел да оферират наличие на потребителите си, могат да имат негативно въздействие върху душeвността, и че платформите са наясно с това. 

Разкритията на Франсис Хоган са значими за европейците по две аргументи, заяви Кристел Шалдемозе (С&Д, Дания), която приготвя позицията на Парламента по отношение на законодателния акт за цифровите услуги.

„ На първо място, мисля, че всички консуматори на Фейсбук следва да знаят и да схващат в най-пълен размер бизнес модела и решенията по отношение на активността на платформата. На второ място, тези разкрития ще имат отражение върху законодателния акт за цифровите услуги и посредством него върху европейските консуматори на Фейсбук и на други платформи в близко бъдеще “.

„ Фейсбук има огромна роля в актуалното общество “, посочва Андреас Шваб (ЕНП, Германия), който дава отговор за отчета на Парламента за законодателния акт за цифровите пазари. Компанията демонстрира политическо наличие и реклами на потребителите въз основа на техните персонални данни и решенията, които взема Фейсбук, дефинират на кого какво наличие ще бъде показано.

Шваб акцентира, че както има ясни правила за рекламите по други информационни канали, по този начин е нужно да се контролират и политическите реклами онлайн. „ В една демократична система имаме законодателство за политическото наличие офлайн и определените политици, а не частни компании дефинират тези закони “.

„ Аз настоявам, че системите за препоръчване на наличие не би трябвало да се основават на недоброволно профилиране “, добавя Кристел Шалдемозе. „ Ако потребителите желаят да получават рекомендации въз основата на правенето на техен профил от платформата, би трябвало да има ясно искане и осведомено единодушие “.

Наличието на единодушие е значимо и при политическите реклами, показва Андреас Шваб. „ Законодателният акт за цифровите пазари ще направи по този начин, че персоналните данни да могат да се употребяват за политически реклами единствено в случай че потребителите дадат възобновено единодушие. Не можем да имаме нов случай като този с Cambridge Analytica, при който с персоналните данни се злоупотребява за политически изгоди “.

Андреас Шваб декларира също, че Европейски Съюз би трябвало да одобри скоро законодателство за политическите реклами и дезинформацията. „ Комисията би трябвало да побърза със своето предложение - разкритията на госпожа Хоган демонстрират, че не можем да чакаме повече “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР