Депутатите ще прекъснат лятната си ваканция, за да приемат законови

...
Депутатите ще прекъснат лятната си ваканция, за да приемат законови
Коментари Харесай

Парламентът се събира за промени в НК и закона срещу домашното насилие

Депутатите ще пресечен лятната си почивка, с цел да одобряват законови промени вследствие на гражданските митинги против насилието от тази седмица. С подписите Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и други депутати от трите обединения ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи вършат оферти за промени в Наказателния кодекс и Закона за отбрана от домашното принуждение.Поводът са митингите в огромните градове на страната, предизвикани от случая с бруталното принуждение над 18-годишно момиче в Стара Загора. По неофициална информация на " Капитал " тази седмица се чака насрочването на изключително съвещание на правната комисия, която да одобри текстовете на първо четене. Пленарната зала най-вероятно ще прегледа предложенията на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи в понеделник.

Депутатите ще пресечен лятната си почивка, с цел да одобряват законови промени вследствие на гражданските митинги против насилието от тази седмица. С подписите Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и други депутати от трите обединения ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи вършат оферти за промени в Наказателния кодекс и Закона за отбрана от домашното принуждение.

Поводът са митингите в огромните градове на страната, предизвикани от случая с бруталното принуждение над 18-годишно момиче в Стара Загора. По неофициална информация на " Капитал " тази седмица се чака насрочването на изключително съвещание на правната комисия, която да одобри текстовете на първо четене. Пленарната зала най-вероятно ще прегледа предложенията на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи в понеделник.

Предложенията за промени в закона против домашното принуждение плануват в кръга на отбрана да бъдат включени и лицата, които са в " интимна връзка ", без безусловно да съжителстват. В момента наредбите дават протекция единствено на родственици, съпрузи и хора, които живеят дружно в конкубинат.

В претекстовете към законопроекта написа, че рестриктивните мерки в актуалните текстове " безпричинно стесняват кръга " от хора, които могат да търсят протекция по реда на закона.
Реклама
Всъщност настояванията за някакъв тип правилник, с който да се пазят правата на хората от похищения в " интимна връзка " от дълго време бяха гледище на правозащитниците. Впоследствие тезата беше възприета от ПП-ДБ, само че концепциите им не бяха подкрепяни в нито един обществен или непубличен диалог, описват депутати. Причината е, че в тази наредба ще влязат освен хетеросексуалните връзки. Такива текстове ще третират и хомосексуалните двойки.

В предложенията на закона ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи дават и определение за интимна връзка. Ако текстът бъде признат за това ще се счита " непринуден, релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки ".

С измененията в Наказателния кодекс се завишават наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета.

В момента наказването за междинна телесна щета е до 6 години отнемане от независимост, а законопроектът планува то да стане до 8 години.
Реклама
С промените депутатите в действителност унищожават опцията за налагане на пробационни ограничения при нанасяне на лека телесна щета. Ако предложенията бъдат признати, наказването ще бъде до 2 години затвор при положение, че леката телесна щета е с последици за здравето. Ако е без - планува се санкция. Глобата също се завишава и става от 500 до 1000 лева В момента тя е от 100 до 300 лева

" Водени от дълга си пред обществото, предлагаме промени, които да дадат съответен отговор на зачестилите в последно време зверства ", декларират в претекстовете си за смяна на Наказателни кодекс вносителите от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Измененията би следвало да бъдат признати без проблем, тъй като трите парламентарни групи имат общо 167 гласа.
Свързани публикации Два погледа върху правосъдното решение по случая с измъчваното момиче 31 юли 2023, 07:30 Атанас Славов: Търсим бърза смяна на конституцията, с цел да създадем идващите стъпки 30 юни 2023, 06:51
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР