Депутатите ще гласуват днес предложението на ГЕРБ за свикване на

...
Коментари Харесай

ГЕРБ се разбърза с ремонта на Конституцията и парламента гласува свикване на ВНС |

Депутатите ще гласоподават през днешния ден предлагането на ГЕРБ за привикване на Велико Народно заседание и приемане на нова Конституция на страната.

Точката изненадващо беше поставена, като първа в дневния ред, а под проекторешението стоят подписите на 127 народни представители от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “, ВОЛЯ и нечленуващи в парламентарни групи.

За да бъде признато решението за привикване на Велико народно събрание, то би трябвало да бъде подкрепено в зала със 160 гласа, което е две трети от всички народни представители. След декларираната твърда позиция от страна на „ Българска социалистическа партия за България “ и Движение за права и свободи, които имат общо 95 народни представители, че няма да поддържат болшинството в концепцията му да промени главния закон на страната, парламентарната математика демонстрира, че тези гласове няма по какъв начин да бъдат събрани.

Предложението за нова Конституция пристигна от премиера Бойко Борисов през месец август, когато София и огромните градове на страната бяха огласени от шумни антиправителствени митинги, а той го стартира с аргумента, че е нужен „ рестарт на политическия живот “ в страната.

Управляващите от ГЕРБ изготвиха план, в чието писане стана ясно, че е взел участие и правосъдния министър Данаил Кирилов, който малко по-късно подаде оставка. След редица рецензии обаче той беше изменен, а подсилен с подписите на депутати от ВОЛЯ по-късно и входиран в деловодството на Народното събрание.

Мнозинството сътвори и специфична комисия, ръководена от един от юристите на ГЕРБ – Десислава Атанасова. В сформира ѝ обаче влязоха само депутати от нейната група, от „ Обединени патриоти “, от партията на Веселин Марешки и един самостоятелен – Спас Панчев.

Временна комисия трябваше да даде мнение по плана, консултирайки се с именити адвокати от университетските среди, само че за двумесечния си период на работа организира едно само съвещание, в което одобри единствено разпоредбите си за работа.

Преди дни пък бе оповестено и мнението на Венецианската комисия за плана на нова Конституция, в частта за Съдебната власт. В него комисията към Съвета на Европа показва страдание, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от уместно публично разискване, както и че предложенията са били направени от парламентарното болшинство без никакъв външен принос, а аргументите за някои оферти не са добре обяснени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР