Депутатите се разсейват за промените в Гражданския–процесуален кодекс за свръхправомощията

...
Депутатите се разсейват за промените в Гражданския–процесуален кодекс за свръхправомощията
Коментари Харесай

Манолова: Депутатите се разсейват за промените в ГПК за свръхправомощията на банките, България ще бъде санкционирана заради това


Депутатите се разсейват за измененията в Гражданския–процесуален кодекс за свръхправомощията на банките и България ще бъде глобена поради това. Това сподели омбудсманът Мая Манолова пред публицисти в Народното събрание във връзка със Закона за персоналния банкрут, съобщи Агенция „ Фокус “.

Във връзка със законопроекта на Манолова за Гражданско-процесуалния кодекс и в отговор на въпрос дали Европейска комисия ще санкции страната ни, омбудсманът съобщи, че Народното събрание се разсейва в решимостта си.

„ Всъщност липсва всякаква решителност и воля да бъдат признати препоръчаните промени за ограничение на свръхправомощията на банките и за привилегията на монополните сдружения в правосъдната фаза. След като планът, който внесох през януари и който е в цялостно сходство с европейската инструкция беше признат въодушевено на първо четене, замръзна в шкафа на някои от членовете на Правната комисия, евентуално на нейното управление и няма безусловно никакво придвижване. В България е в наказателна процедура поради това, че не обезпечава служебна инспекция за неравноправни клаузи в договорите с банки и с монополни сдружения. Ние сме го предложили по какъв начин тъкмо да се случи. Тъй като става и тук за съществени стопански ползи, депутатите се разсейват и нямат никаква интензивност по напредването и приемането на този закон ".

Да, България ще бъде глобена, безапелационна е Манолова. " След като е предизвестена, че нарушава европейското законодателство, не преценява привилегията на банките с условията на Европа, идната фаза е да бъде наказана и да заплаща на дневна база съществени суми, по тази причина че не извършва своите задължения към европейската инструкция “, добави нациоанлният омбудсман.

„ Днес внасяме Закона за гражданската неплатежоспособност, един дълго чакан и изстрадан закон от българките жители, които са изпаднали в дългово иго, във финансово задължение, които нямат късмет и вероятност за себе си и своите фамилии. България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма подобен закон. В същото време ние сме на четвърто място по свръхзадлъжнялост на жителите. Близо 800 млн. годишно са неприятните, необслужваните заеми. Става дума освен за задължения към банки, само че и за задължения към компании за бързи заеми, към лизингови компании, към колектори, към разнообразни монополни сдружения. Освен голям проблем за безконечните длъжници в България, които са се трансформирали в бегълци за личната си страна, този закон е извънредно значим и чакан от младежите, от бизнесмените, от тези, които желаят да стартират личен бизнес, тъй като неналичието на такова законодателство, неприятната среда за започване на бизнес са сериозна бариера пред предприемаческия дух на младия българин. Страхът от неточност в действителност трансформира започването на бизнес в съветска рулетка, при която ти имаш право на една неточност, на един изстрел. Това е поради неналичието на Закона за частния банкрут, който да окуражи младите, предприемчивите да рискуват, да бъдат смели, да стартират бизнес. За това те го вършат отвън границите на България “, съобщи Манолова.

По думите й младите рискуват и стартират бизнес и съумяват в други страни, само че това носи изгода на непознати стопански системи. „ Моето гледище е този закон да бъде признат, пробвали сме се да осигурим баланс сред другите ползи. Между тези на кредиторите, на фиска, на обществото и ползите на бизнесмените и на българските семейства “, уточни още омбудсманът. „ Наистина за един заемодател не е по-добре да вземе нула лева от своя дебитор, а 30-40 % от дълга си, когато индивидът е нагледно казано финансово заседнал, в сравнение с да го изпрати в сивия бранш, в сравнение с да не получи нищо от дължимите си суми “, добави още Манолова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР