Депутатите решиха да се създаде Национален съвет за превенция и

...
Депутатите решиха да се създаде Национален съвет за превенция и
Коментари Харесай

Депутатите създадоха Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие

Депутатите взеха решение да се сътвори Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение към Министерски съвет. Промените са част от Закона за отбрана от домашно принуждение.

С признатите текстове се основава и Национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение.

Националният указател ще съдържа случаите, данни за потърпевшите лица и причинителите, както и какъв е типа на осъщественото принуждение - полово, физическо, психическо, икономическо или други Ще съдържа и информация за това какъв брой дълго е траял тормозът, какви са вредите над жертвата, както и какви са подхванатите ограничения.

Народните представители сътвориха и Национална осведомителна система за педофилите.

Националният съвет ще дефинира целите в политиките в региона на предварителната защита и отбраната от домашното насилие; ще реализира съгласуваност, мониторинг и оценка на осъществяването на политиките и ограниченията в тази област. Председател на съвета ще е вицепремиер, избран от Министерския съвет, а заместник-председателминистърът на правораздаването.

Националният съвет ще поддържа и Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, в която ще се съхраняват данни за случаите на домашно принуждение, осъществени както на територията на страната, по този начин във връзка с български жители в чужбина, които са потърсили помощ и поддръжка.

Депутатите взеха решение още от държавния бюджет да се заделят средства за поддържане на национална телефонна линия за помощ на деца, станали жертва на домашно принуждение, обществено и правно консултиране на жертвите.

Според признатите текстове на причинителите на домашно принуждение няма да се дават и позволения, с цел да имат оръжия.

Народните представители сътвориха и Национална осведомителна система за педофилите и Национален указател за случаите на педофилия. Регистърът ще съдържа данни за случаите на полово посягане над деца, по които има постановени присъди, данни за причинителите и типа закононарушение.

Според признатите текстове порталът ще се поддържа от Министерство на вътрешните работи,както и институциите, на които е нужна съответната информация.

Депутатите взеха решение още, че работодателите, извършващи активност с малолетни и малолетни, ще са задължени да изискват информация от Националния указател на случаите на педофилия и ще имат право да не наемат служащ на трудов или цивилен контракт.

Парламентът не съумя да разиска всички промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, останалите текстове ще бъдат прегледани на последващо съвещание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР