Депутатите разписаха на първо четене условията и реда за защита

...
Депутатите разписаха на първо четене условията и реда за защита
Коментари Харесай

На 1-во четене: НС прие условията за подалите сигнал за законови нарушения

Депутатите разписаха на първо четене изискванията и реда за отбрана на лицата, които подават сигнали за нарушавания на законите или обществено ги оповестяват.

Законопроектът е част от Националния проект за възобновяване и резистентност и е импортиран от ГЕРБ.

В претекстовете вносителите декларират, че с измененията се вкарват условия на евродиректива за отбрана на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Евросъюза.

Задължени субекти във импортирания законопроект за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания са всички работодатели в обществения бранш като се изключи общините с по-малко от 10 000 поданици или работодатели с по-малко от 50 служащи или чиновници.

В този случай тези общини ще бъдат освободени от задължението за създаване на канал за вътрешно подаване на сигнали като се  дава опция те да споделят запаси за приемане на сигнали за нарушаване и за предприемане на следващи дейности по тях при съблюдаване на задължението за дискретност.

По отношение на частния бранш се планува задължени субекти да са работодатели с по-малко или с повече от 50 служащи или чиновници.

На първо четене се записа, че Комисията за отбрана на персоналните данни ще работи като централен орган за външно подаване на сигнали.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР