Депутатите приеха удължаване на бюджета, докато бъде изготвен и приет

...
Депутатите приеха удължаване на бюджета, докато бъде изготвен и приет
Коментари Харесай

Бивш шеф на КЗП: 3% дефицит звучат нереалистични без орязване на социални плащания

Депутатите одобриха удължение на бюджета, до момента в който бъде направен и признат този за 2023 година

" Тъжното е, че за първото тримесечие финансовите индикатори са притеснителни, тъй като се обрисува недостиг от 800 милиона, който доста мъчно би могъл да бъде наваксан. Очаквам да видя от кое място ще бъдат открити тези пари ", коментира бившият ръководител на КЗП Иван Френкев в студиото на " Денят ON AIR ".

" Удължаването дава благоприятни условия на общините да употребяват различни инструменти, с цел да подкрепят хората. Най-важно е подпомагането да бъде навременно и задоволително, тъй като в противоположен случай огромна част от хората ще изоставен тези обитаеми места и няма да се върнат, което в допълнение ще утежни стопанската система в тези региони ", добави той.

По негови думи, с цел да се получи 3% недостиг и да няма орязване на обществени заплащания, би трябвало да се вдигне брутният вътрешен артикул, който към момента е процент и половина.

" Имаме разноски, които се натрупат. Тези 3% недостиг, които се пробват да заложат, са извънредно нереалистични. По-скоро би трябвало да се намерения за хората, за стопанската система. По-добре е да влезем в Еврозоната готови. Идеята е да влезем в Еврозоната, с цел да можем да продължим да използваме инструментите, които се оферират и да се подвига равнището на развиване на страната. Нека го създадем по метод, който е резистентен ", призова бившият ръководител на КЗП.

" Тук е ролята на промяната, която би трябвало да се направи. Ако концепцията е да се реши проблем с имунитети и да се реши заложническата рецесия в страната, не виждам някакво трайно стабилно решение, което да докара до усъвършенстване на обстановката в страната. Тук се виждат съществени и притеснителни връзки сред политическите играчи на политическия терен ", добави Френкев.

Според него повдигането на брутния вътрешен артикул може да стане посредством бюджетната политика, посредством стимулиране на вложенията.

Пред Bulgaria ON AIR Френкев разяснява решението Борислав Сарафов да заеме краткотрайно поста на основен прокурор. " Завъртяхме се в един цялостен кръг, елементарните хора не виждат разлика в това, което се случи. Сменяме един човек с различен човек, само че действително решаваме ли проблемите в прокуратурата и правосъдната система? Тези проблеми не са капсулирани, развиват се по цялата страна, стопанската система страда от фрапиращата корупция, която в момента е в страната ", сподели още гостът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР