Депутатите приеха окончателно правилника за организацията и дейността на Народното

...
Депутатите приеха окончателно правилника за организацията и дейността на Народното
Коментари Харесай

Депутатите изясниха какво е присъстващи при гласувания в парламента

Депутатите одобриха дефинитивно правилника за организацията и активността на Народното събрание, откакто предходната седмица тази точка беше отсрочена от дневния реде, поради гласуването на предложенията за връщането на хартиената бюлетина.

С правилника бяха конкретизирани най-много правилата за кворум при гласувания както в комисии, по този начин и в пленарна зала. Решенията на непрекъснатите комисии ще се одобряват с болшинство от присъстващите, само че единствено в случай че за него са дали своят вот не по-малко от една трета от членовете на комисията. Гласуването е персонално.

Дефинирано беше и понятието " присъстващи ", съобщи Българска телеграфна агенция. При очевидно гласоподаване под " присъстващи " се схваща броят на народните представители, които са регистрирани при последната, преди гласуването, инспекция на кворума. При скрито гласоподаване под " присъстващи " се схваща броят на участвалите в него народни представители.

Постоянните комисии откриват съвещанията си и одобряват актове, когато участват повече от половината им членове. Ако след оповестеното начало кворумът не е налице, комисията може да заседава, само че не могат да се гласоподават актове - организират се единствено надзор, чувания и разисквания.

Не бе признато предлагането на " Българска социалистическа партия за България " да отпадне експлицитното условие депутатите да получават възнагражденията си единствено по банков път.

Когато Народното събрание пристъпи към осъществяване на чуване, вносителят на предлагането прави ревю на въпросите в границите на пет минути. Всяка от парламентарните групи има право на два въпроса общо към всички изслушвани лица, а народните представители, нечленуващи в парламентарна група - общо на един въпрос като всеки въпрос е в границите на две минути.

Парламентарните комисии могат да задължават министри и длъжностни лица да се явяват на техните съвещания и да дават отговор на поставените въпроси, одобри Народното събрание.

Въпросите за парламентарен надзор се насочат посредством ръководителя на Народното събрание в писмена форма най-късно 72 часа преди началото на съвещанието, на което министрите следва да отговорят, записаха депутатите.

Държавните и локалните органи и техните администрации са длъжни да оказват подпомагане на народния представител и да му дават при поискване сведения и документи по отношение на осъществяване на пълномощията му в период от 14 дни. Народният представител има право на достъп до държавните и локалните органи и организации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР