Депутатите приеха на първо четене законопроектът на ГЕРБ-СДС за противодействие

...
Депутатите приеха на първо четене законопроектът на ГЕРБ-СДС за противодействие
Коментари Харесай

На първо четене депутатите решиха разделят КПКОНПИ на два органа

Депутатите одобриха на първо четене законопроектът на ГЕРБ-СДС за противопоставяне на корупцията, съобщи кореспондент на " Фокус “. Законопроектът бе подсилен със 142 гласа " за “, 12 гласоподаваха " срещу “, 60 се въздържаха.

Законопроектът на Министерски съвет за противопоставяне на корупцията след  лица, заемащи висши обществени длъжности бе отритнат с 47 гласа " за “, 57 " срещу “ и 107 с " въздържал се “. Отхвърлен бе и законопроектът на Кирил Петков и група народни представители за противопоставяне на корупцията с 60 гласа " за “, 38 " срещу “ и 57 с " въздържал се “.

Законопроектът планува разделянето на КПКОНПИ на два органа - Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество и Комисия за противопоставяне на корупцията.

Законопроектът за противопоставяне на корупцията планува и основаването на специфична комисия, която да служи за предварителна защита и противопоставяне на корупцията. В комисията се планува да влизат 7 членове, които да имат мандат седем години. Те би трябвало да имат най-малко 10 години юридически стаж. Шестима от членовете се избират от Народното събрание, а президентът предлага един от членовете.

Комисията би трябвало да събира данни за националните антикорупционни ограничения. Тя би трябвало да проучва и показва рискови зони за корупция. Анализите на комисията би трябвало да се показват на проверяващите органи, които да се произнасят в границите на месец.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР