Депутатите приеха на първо четене законопроект за удължаване до 31

...
Депутатите приеха на първо четене законопроект за удължаване до 31
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за удължаване на Бюджет 2021

Депутатите одобриха на първо четене законопроект за удължение до 31 март на Закона за държавния бюджет за 2021г. и бюджетите на Здравната каса и Държавното публично обезпечаване.

Дебатът стартира на обществена тема, като от " Възраждане " сигнализираха, че с удължаването на бюджета до 31 март се отсрочва нарастването на възнаграждението на асистентите на хората с увреждания. Управляващите увериха, че ще бъде импортирана смяна сред първо и второ четене.

ГЕРБ акцентираха, че на следващия ден се навършва месец, откогато имаме постоянно държавно управление - задоволително време за нов бюджет. Изразиха и терзания, че е планувана актуализация на бюджета за 2022 година още през юни.

Управляващите от Политическа партия дефинираха думите на ГЕРБ като внушения и мятане на прахуляк в очите. Посочиха, че внасят бюджета в период и даже би трябвало да ги похвалят, че са бързи.

" Възнаграждението на асистентите на хората с увреждания е мизерно. С този законопроект още веднъж се отсрочва нарастването на възнаграждението на тези хора ", съобщи Елена Гунчева - народен представител от ПГ на " Възраждане ".

От 2009 година бюджетите за хората с увреждания непрестанно нарастват, означи Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

" Увеличението на коефициента е чакано от персоналните асистенти. Ще внесем смяна сред първо и второ четене ", изясни Искрен Арабаджиев от ПГ на Политическа партия.

" През последните 8 месеца сме очевидци на безредно ръководство на обществените финанси. Кога за последно сме започвали годината без бюджет ", попита Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Искрен Митев от Политическа партия, съобщи, че внушението, че бюджетът се бави, е прахуляк в очите. " Трябва да ни похвалите, че сме бързи, а не че се бавим ", сподели още той.

" Надявам се в бюджета ще има здрав разсъдък, качество за процесите и рисковете ", добави Петър Чобанов от Движение за права и свободи.



Движение за права и свободи оповестиха законодателните си цели - един от които е промени в Конституцията, които ще са съобразени с рекомендациите на европейските институции. Подготвят и антикорупционни закони.

" Знаете, че позицията на ПГ на Движение за права и свободи от доста години е, че най-важната борба с корупцията е отстраняването на изискванията за реализирането на такава а това би трябвало да зопчне със законодателството.По тази темеа към този момент внесохме първия си законпроект по отношение на условието на нашите европейски сътрудници за премахването на инвеситционното поданство и по този начин наречените златни паспорти. Нещо повече - поискахме ДАНС и прокуратурата да разледват всички издадени златни паспорти. Работим по законопроект за изменение на Закон за обществените поръчки. Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са реализирани поръчки по процедурата инхаус, която е позволена от Европейски Съюз, само че тук, в България, се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че държавното управление е заето с други работи, ние ще му оказваме помощ и нашият законопроект ще отстрани опцията за инхаус процедури ", съобщи Цонев.

Днешното съвещание е малко по-различно. 8 от депутатите се включиха онлайн, защото са в изолираност след КСНС при президента и инфектирания с коронавирус ръководител на Парламента.

Репортери: Милена Кирова, Вера Александрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР