Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната

...
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната
Коментари Харесай

Депутатите гарантираха независимостта на европейските делегирани прокурори

Депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт . За определяне на засилено съдействие за основаване на Европейска прокуратура, е належащо основаването на правила, които да подсигуряват независимостта на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори при следствие на каузи от тяхната подготвеност и упражняването на техните пълномощия.

Предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в независима организационна конструкция в Прокуратурата на България , като за задачата с акт на Министерския съвет се дава на Висшия правосъден съвет подобаваща постройка за обезпечаване на независими структури и деловодство, а нужните средства ще се обезпечат от бюджета на правосъдната власт.

Проектът на закон предлага административните функционалности на началник да се реализират от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор, чиито административни функционалности се лимитират до назначение на чиновници и оперирането с финансови средства. Прецизират се разпоредбите за установяване на претенденти от България в Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване (Евроджъст) и се основават гаранции за ясна и транспарантна процедура.

С измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за специфичните разследващи средства се доразвиват процедурите по отправяне на искане, разрешаване и използване на специфичните разследващи средства от европейския прокурор и европейските делегирани прокурори, както и потреблението на събраните посредством тях данни и материални доказателствени средства.

Със законопроекта се планува структурата на европейските делегирани прокурори да получи статут на " организационна единица " по смисъла на Закона за отбрана на класифицираната информация, като с предлагането се цели използването и съблюдаване на условията за отбрана на класифицираната информация.

Целта на законопроекта е да пази европейските фондове да се харчат по транспарантен метод, съгласно Атанас Славов от Демократична България. Според Дани Каназирева ръководещите не знаели по какъв начин да провеждат работата на европейската прокуратура у нас. Този законопроект е неуместен и няма по какъв начин нашата ПГ да го поддържа, съобщи Петър Петров от Възраждане. От Политическа партия пък се оповестиха твърдо за битка и с корупцията. Емил Георгиев от групата на левицата прикани за поддръжка за законопроекта. Клишета, клишета, видя в изявленията Дани Каназирева. За Движение за права и свободи европейските делегирани прокурори би трябвало да стартират допустимо най-скоро работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР