Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък
Коментари Харесай

Запазва се 9% ставка ДДС за ресторантьорите, приеха депутатите на първо четене

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за налог върху добавената стойност, с които се резервира нулевата ставка Данък добавена стойност за самун и брашно и понижената 9-процентна ставка Данък добавена стойност за ресторантьорите.

Разпоредбите плануват удължение до 30 юни 2024 година на периода за използване на нулева ставка на налога за доставката на самун и брашно, и удължение до 31 декември 2024 година на периода за използване на понижена ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорски и кетъринг услуги.

С гласуваните на първо четене текстове се вкарва мярката получателят по доставка да не заплаща цената на същата, когато доставчикът не издаде касова записка. Законовата смяна беше утвърдена със 102 гласа " за ", 43 депутати гласоподаваха – " срещу " и 21 – " въздържал се ".

В отчета на водещата Комисия по бюджет и финанси се показва, че с текстовете се вкарва нов предел за регистрация в размер на 166 000 лева, с което се цели основаването на актуален и банален режим за дребните предприятия в сходство с инструкция на Европейския съюз.

По време на полемиката от парламентарните групи на " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България " няколко пъти сложиха въпроса за отсъствието на финансовия министър Асен Василев от пленарна зала. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) уточни, че са се свързали с Министерство на финансите, от което чакат отговор.

В хода на полемиката Павела Митова от " ИТН " означи, че приходите от връщането на естествената Данък добавена стойност ставка за ресторантьорския бизнес ще бъдат почти 300 млн. лева годишно и добави, че няма да поддържат противоречивите ограничения, които се оферират.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР