Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за бюджета

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за бюджета
Коментари Харесай

Отложиха срока, от който НЗОК ще започне да плаща лекарствата на болниците по новата методика

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година Точката беше включена в допълнение в дневния ред на Народното събрание.

С промените на процедура се отсрочва срокът , от който НЗОК ще заплаща по нов метод медикаментите на лечебните заведения . Срокът за приемане на методиката за възнаграждение на лекарствени артикули беше 1 октомври, само че с гласуваната през днешния ден смяна той се отсрочва за 1 февруари 2024 година



Възлага се Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса да одобри методиката в период 1 февруари 2024 година и Националната здравноосигурителна каса да заплаща лекарствените артикули на цена, равна на цената , избрана по реда на член 45, алинея 29а от Закона за здравното обезпечаване от 1 февруари 2024 година

В претекстовете за актуалните промени се показва, че преди към два месеца с преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на НЗОК е било направено допълнение в член 45 от Закона за здравното обезпечаване, което планува в случаите, когато няма настоящи рамкови съглашения за миналата година, НЗОК да заплаща лекарствените артикули по цена, равна на най-ниската цена за единица количество лекарствено вещество за същия лекарствен артикул от доставените на всички, сключили контракт с НЗОК лечебни заведения през месеца, предшестващ месеца, за който се отнася докладът на лечебното заведение.



Цената не може да е по-висока от одобрената цена в законоустановения лист или от доставната цена за съответния медикамент в болничното заведение, а цената на възнаграждение се дефинира от цената и количеството приложено лекарствено вещество. Това на процедура значи, че НЗОК ще заплаща обещано лекарство на всички лечебни заведения, отчели го през настоящия месец, на цена, равна на най-ниската доставна цена, регистрирана от едно лечебно заведение за предходния месец, се показва в претекстовете на вносителите.

Приемането на нормативната смяна провокира мощен публичен отзив , защото наредбата на член 45, алинея 29а от Закона за здравното обезпечаване слага в риск лекуването на пациентите и финансовата непоклатимост на лечебните заведения , написа в отчета на здравната комисия.

Там се показва още, че актуалният законопроект е в отговор на създалото се напрежение в системата и постъпилите голям брой мнения в Народното събрание от лечебни заведения и производители на лекарствени артикули, поради приключването на 1 октомври т.г. на периода за приемане на методиката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР