Депутатите приеха на две четения законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на две четения законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

НС повиши нивото на защита на класифицираната информация

Депутатите одобриха на две четения законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбрана на класифицираната информация. Предлаганите промени касаят даването и обмена на класифицирана информация сред България и друга страна или интернационална организация.
Понастоящем тези въпроси са уредени в едноименната Глава седма, член 113 - член 116 от Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ), написа в документа.
Съгласно наредбата на член 113, алинея 1 от ЗЗКИ България дава или обменя класифицирана информация с страни или интернационалните организации, с които има влезнали в действие интернационалните контракти за отбрана на класифицирана информация, гласи законът.
Към сегашния миг ЗЗКИ не планува изключения от този принцип. Във връзка с това България е подписала голям брой контракти в региона на отбраната на класифицираната информация. Същевременно, страната ни няма влезнали в действие сходни интернационалните контракти с редица страни, с които поддържа дипломатически връзки, като Кралство Белгия, Холандия, Швейцария и други
Липсата на влезнали в действие интернационалните контракти за отбрана на класифицираната информация препятства опцията за даване и продан на такава с посочените нагоре страни, някои от които са и членки на Европейския съюз.
Невъзможността за даване или продан на класифицирана информация за потребностите на сигурността на страната в случаите на липса на интернационален контракт за отбрана на класифицирана информация е установена като значителен проблем и при съдействието на службите за сигурност в България с техни партньорски служби в други страни. Законопроектът за изменение и допълнение на ЗЗКИ цели да запълни тази празнина.
Той планува основаването на опция за даване и продан на такава информация с други страни или интернационалните организации и без съществуването на влезнал в действие интернационален контракт за отбрана на информацията.
При правенето на законопроекта е направено изследване на законодателството на европейски страни в обсъжданата област, като е открито, че изключения от правилото за съществуване на интернационален контракт се позволяват за потребностите на националната сигурност и защитата, както и при изключителни политически или стопански условия. Подобни изключения се планувани в законодателството на Румъния, Хърватия, Швейцария, Словакия, Чехия, Германия и др.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР