Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за Споразумението

...
Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за Споразумението
Коментари Харесай

Енергийният служебен министър ще предоговоря с Боташ

Депутатите одобриха отчет за активността на Временната комисия за Споразумението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската държавна енергийна компания " Боташ ". Народните представители гласоподаваха със 166 гласа " за ", 32 гласа " срещу " и 1 гласа " въздържал се ". По парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ поддържаха плана на решение, като само от Движение за права и свободи гласоподаваха " срещу ".

С плана на решение се разпорежда на министъра на енергетиката да предприеме нужните дейности за предоговаряне на Споразумението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската енергийна компания " Боташ " и отбрана на имуществените и финансови ползи на " Булгаргаз " ЕАД и българската страна.

Договорът за " Боташ " ще бъде изпратен на прокуратурата, ДАНС, министъра на енергетиката, БЕХ и КЕВР.

В умозаключение ръководителят на 49-то Народно заседание Росен Желязков съобщи: " Не мога да допускам, че тази тъга свърши. "
 ГЕРБ хвърлят вредата
ГЕРБ хвърлят вредата " Боташ " в пленарна зала и на Денков

Формацията на Бойко Борисов вижда нова коалиция - сред ПП-ДБ и Българска социалистическа партия.

Репликата на Росен Желязков бе заключителна на един спор, който мъчно стартира, защото от ГЕРБ направиха всичко допустимо да отклонят отчета на комисията от пленарна зала. Първо, предходната седмица, мотив бе, че в деловодството са постъпили спомагателни секретни документи, само че през днешния ден депутатът Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия разгласи, че такива няма. След това ръководителят на комисията Жечо Станков се опита да прокара единствено гласоподаване на решение, до без импортиран отчет, въпреки и след брифинга на Българска социалистическа партия по тематиката, това да не беше доста ясно за какво се прави. В последна сметка отчетът бе импортиран и обсъждан в продължение на 4 часа в пленарна зала.

И въпреки действително всички политически сили в Народното събрание, в това число и в самия отчет, да считат, че договорът е неблагоприятен за България и е подписан в прорез на националния интерес.

Още при самото показване на отчета Жечо Станков насочи мненията на ГЕРБ не към сключилите контракта, служебното държавно управление на Румен Радев, а към предходното и последното постоянно държавно управление - това на Николай Денков, което не било направило нищо, с цел да предоговори изискванията по контракта.

Мартин Димитров от ПП-ДБ прикани повече такива срамни контракти да не бъдат сключвани, камо ли от служебно държавно управление. Той настоя да чуе оценката на ГЕРБ по контракта за " Боташ ". Има ли човек от ГЕРБ и писмен документ, който да е изискал предоговаряне на контракта, запита още Димитров.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия настоя да бъде отстранено цялото управление на " Булгаргаз ", както и да се види дали " Булгартрансгаз " не са намесени в подписването на контракта и дали сегашният длъжностен министър на енергетиката Владимир Малинов има някаква връзка. Гуцанов счита, че по този начин, както е подписан договорът с " Боташ " не може да бъде негоден, само че може да бъде преразгледан.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС запита какъв брой пъти Николай Денков е ходил в Турция, с цел да предоговори контракта за " Боташ ". Денков тичал с оставката единствено, когато се засегнали ползите, свързани с " Лукойл ". Жечо Станков пък предложи още идната седмица да се свика изключително съвещание на енергийна комисия, на което да се извикат някогашният министър председател акад. Николай Денков и някогашния финансов министър Асен Василев и да кажат какъв брой пъти са ходили в Турция, с цел да предоговорят контракта за " Боташ ".

Делян Добрев и Александър Ненков пък упрекнаха, още веднъж Николай Денков, че е подложен " Булгаргаз " на колене, сдружението е пред банкрут и е единствено въпрос на време освен да загуби пазарния дял и да банкрутира, предизвести Добрев, съгласно който притежателят на Промяната и началник на " Овергаз " Сашо Дончев има за цел да завладее енергийния пазар.

Депутат от Движение за права и свободи Хамид Хамид съобщи, че неговата парламентарна група няма да взе участие повече в този неприличен спор, няма да взе участие в предизборната акция на ПП-ДБ и обединението, която се оформя сред тях и " Възраждане ".

Независимият депутат и някогашен народен представител от ПП-ДБ и " ИТН " Радостин Василев съобщи, че няма по-голямо съображение да се изиска процедура по импийчмънт по отношение на президент Румен Радев от подписания с " Боташ " контракт. Министър Росен Христов е направил закононарушение и служебният Министерски съвет не е знаел какво е дал своя вот, разкритикува Василев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР