Депутатите приеха част от окончателните промени в Закона за банковата

...
Депутатите приеха част от окончателните промени в Закона за банковата
Коментари Харесай

Народното събрание прие текстове от закона на Пеевски за КТБ

Депутатите одобриха част от окончателните промени в Закона за банковата неплатежоспособност, свързани с проблема " КТБ ". Гласуването на текстовете на плана с вносители Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид обаче ще продължи и на утрешното съвещание.

Според измененията краткотрайният синдик и синдикът нямат право да заличават учредени от длъжници обезпечения, като се изключи случаите, при които вземането на банката е погасено напълно посредством парично заплащане. Уточнява се, че синдиците нямат право да заличават обезпеченията до датата на разкриване на процедурата по осребряване имуществото на банката.

Измененията гласят още, че недействителна във връзка с несъстоятелността е всяка договорка, при която взимане с генезис от банката е трансферирано на трето лице, без значение от броя на прехвърлянията. Законът планува при положение, че договорката бъде оповестена от съда за недействителна, третото лице да губи качеството си на заемодател по отношение на други лица, в случай че вземането му се основава на добити вследствие на тази договорка права.

По искане на банката или на кредиторите по несъстоятелността ще се стопират всички висящи правосъдни, съдебно-изпълнителни производства и/или производства по неплатежоспособност, с предмет вземането на третото лице, до влизане в действие на правосъдното решение.

Синдикът, краткотрайният синдик или фондът могат да предявяват искове пред съда по несъстоятелността за оповестяване на недействителността на договорка или на поредност от покупко-продажби в 5-годишен период от откриването на производството по неплатежоспособност за банката, реши Народното събрание.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР