Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху промени в

...
Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху промени в
Коментари Харесай

Парламентът преодоля ветото на президента върху текстове от Закона за съдебната власт

Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за правосъдната власт. Със  131 " за ", 47  " срещу " и шестима " въздържал се " законът беше признат наново от Народното събрание.

Законът урежда системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен 6-месечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет. Според президента този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система.

На 1 август президентът Румен Радев подписа декрет, с който го върна за ново разискване в Народното събрание.

На 3 август Правната комисия също преодоля ветото на президента върху измененията в Закона за правосъдната власт.

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов упрекна ръководещите, че са употребявали случаят  с измъчваното момиче в Стара Загора, с цел да отхвърлят президентското несъгласие: 

" Парламентарните групи на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ - в тоя миг в този момент стартира гаврата с момичето от Стара Загора, тъй като си разчистват сметките с президента. И в този момент на край този закон, с който се хвалехте всички за Шенген, изключително тези 3 парламентарни групи, в действителност ще го прецакате същите тия, които натискахте да бъде признат. И в случай че си мислите, че това на се вижда в Европейски Съюз, което вършиме, допускам, че   сте едни наивници над междинна възраст и нагоре ", разяснява Йорданов.

А депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов заяви, че се приготвят още законови промени.

" Все отново в правосъдната система има прекалено много системи за инцидентно систематизиране, заради което приготвяме за внасяне законопроект, който да сътвори в последна сметка една сигурна, одитирана, транспарантна система, посредством която да се разпределят и всички каузи, и съответните избор на арбитър за следствие на основния прокурор ", сподели Божанков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР