Депутатите подхванаха на първо четене Законопроект за компенсиране на разходите

...
Депутатите подхванаха на първо четене Законопроект за компенсиране на разходите
Коментари Харесай

Депутатите мислят как да намалят цените на горивата

Депутатите подхванаха на първо четене Законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива , импортиран от Делян Добрев от ГЕРБ.

Със закона се вкарва резистентен механизъм за съответна отплата на високите цени на моторните горива , защото те са един от моторите на инфлацията в страната. Рафинерията на територията на България ( " Лукойл Нефтохим Бургас " ) преработва най-вече съветски петрол вид " Уралс ". Със започване на войната в Украйна и налагането на глобите за комерсиалните покупко-продажби с съветски петрол, цената на вид " Уралс " поевтиня доста по отношение на петрол вид " Брент ", смятат вносителите. Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта петрол надвишава 30 $ за барел. Петролът който се преработва в България, е на цена сходна с лятото и есента на 2021 година, само че цената на горивата са фрапантно по-високи. Според герберите Асен Василев в качеството си на вицепремиер лобирал в Европейската комисия и получил дерогация, която разрешава на обвързваните с " Лукойл " компании да продължат да купуват нефт вид " Уралс ". Това образува свръхпечалби в тези две компании в размер на над 3.5 милиарда лв. на година и нула лв. изгоди за българския консуматор , защото цените в България, вместо да последват цената на уралския петрол и да паднат, те фрапантно се покачиха, подчертаха от ГЕРБ.
 Омбудсманът зове кабинетът да компенсира потребителите на природен газ за високите цени
Омбудсманът зове кабинетът да компенсира потребителите на природен газ за високите цени

Ковачева упорства и за поддръжка за всички битови клиенти поради скъпия ток

Следва да се има поради, че признатият правилник (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата не покрива напълно хипотезата, касаеща българския пазар и по-конкретно преработката и рафинирането на петрол с генезис Русия. Рафинерията на територията на България ползва контракт за преправка и пречистване, учреден на процесинга (ишлеме). Този контракт е подписан с " Лукойл Бенелукс " БВ, записано в Нидерландия. По този метод свръхпечалбите от ниската цена на нефта с съветски генезис и високата пазарна цена на петролните артикули, които се продават на пазара на база на цените на петрола от вид " Брент ", се реалокират към " Лукойл Бенелукс " БВ и " Литаско ", Швейцария и надлежно към крайния притежател - " Лукойл Русия " , съгласно вносителите на плана.
 Временен търговски шеф ще пази държавните ползи в енергетиката при рецесии
Временен търговски шеф ще пази държавните ползи в енергетиката при рецесии

Депутатите се заеха с първо четене на промени в регулацията за нефтородуктите

От тази позиция е належащо да се вземат ограничения, с цел да може евтиният съветски нефт да се трансформира в евтини горива за потребителите. В противоположен случай крайния резултат е, че договарянето на дерогация е направено в интерес на частни търговски субекти. Предлагаме да се вкара вноска за преработвателите на съветски петрол. Вноската ще се набира от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Приходите от тази вноска ще се употребяват за отплата на всички консуматори, в това число стопанските, обясниха още герберите.
 Депутатите в спор в чия изгода е дерогацията за съветския нефт
Депутатите в спор в чия изгода е дерогацията за съветския нефт

Предлага се възбрана за износа на недопечен петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогацията

Проектът на закон предлага набраните средства от вноската във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " да се трансферират в Национална агенция за приходите и да бъде удължен сегашният ред на компенсиране на потребителите.

Искрен Митев от Политическа партия изрази откровено подозрение предлагането на Делян Добрев да сработи. Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия уточни, че сами не можем да си дефинираме правила, а предложенията на ГЕРБ противоречили на европейските правила. Независимият народен представител Явор Божанков си спомни времената, когато български министър председател е играл карти с шефа на " Лукойл ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР