Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните субсидии от 11

...
Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните субсидии от 11
Коментари Харесай

Гласуването за партийните субсидии беше отложено

Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните дотации от 11 на 1 лев. Причината - нямало отчет от бюджетната комисия. Въпреки това тематиката провокира още веднъж остри разногласия в Народното събрание.

Отлагането на намаляването на партийните дотации беше поискано от НФСБ още през вчерашния ден по време на бюджетна комисия с претекста, че досега прекомерно преждевременно се коментирало, бил нужен спор. Днес желанието им беше задоволено.

ОТ Българска социалистическа партия считат, че това не е отсрочване, а привършване на тематиката с намаляването на партийните дотации.

От Движение за права и свободи настояха ГЕРБ да си съблюдават поетите задължения.

А ръководещите отвърнаха: Българска социалистическа партия са тези, които нямат нито едно предложение по тази тематика.
 © Снимки: БГНЕС
Дългоочакваният заключителен спор и окончателното понижаване на партийните дотации от 11 на 1 лев по този начин и не се състоя. Управляващите обясниха:
Даниела Дариткова - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Няма отчет, импортиран от бюджетна комисия и в тази връзка нямаше по какъв начин да се състои днешното гласоподаване на законопроекта на второ четене.
Патриотите са удовлетворени от развръзката. Очакват съвещанието на Коалиционния съвет след завръщането на премиера Борисов, с цел да кажат и своето мнение.

Валери Симеонов - Обединени патриоти, НФСБ: До момента прекомерно преждевременно се разяснява, прекомерно под страст се разисква този въпрос, а той е доста значим, тъй като може да докара до очистване на многопартийната народна власт в България. Препоръчваме едно по този начин разискване в по-широк формат, само че в Парламента с чуване на всички причини и всички оферти.
Българска социалистическа партия дефинираха отлагането като победа на здравия разсъдък.

Румен Гечев - " Българска социалистическа партия за България ": Ние приведохме причини, че това, което предложи господин Борисов и разпореди на българския парламент да бъде осъществено е антиевропейски решения, антидемократични решения, които стреснаха и личните му хора. Така че днешния ден е крушение за Борисов.
А от Движение за права и свободи изпратиха писмо на премиера. В него показват причини: за какво би трябвало да бъде признато предлагането им при смяната на Закона за държавния бюджет по отношение на размера на с партийните дотации,да се плануват безвъзмездни детски градини. Учудили се,че през вчерашния ден на в Бюджетната комисия, предлагането им било отхвърлено. Още повече, че единствено преди дни от парламентарната група на ГЕРБ припознали тези хрумвания по време на консултациите с Движение за права и свободи.

Йордан Цонев - Движение за права и свободи: В писмото си споделяме, че ние отхвърляме да повярваме, че импортирания персонално от министър-председателя закон за изменение на закона за бюджета - грижата за българските деца може да е отвън обсега на този закон и призоваваме да реши съдружните си проблеми по този начин, че да не бъдат в ущърб на българските деца, да не бъдат в ущърб на българската просвета, просвета и обучение.
Последваха заявления. Лидерът на Българска социалистическа партия отсече: през последните седмици в политическия живот у нас имало замяна. Официалното ръководещо болшинство на ГЕРб и обединени патриоти било сменено от скритото сред ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Корнелия Нинова - ръководител на " Българска социалистическа партия за България ": Вашето заслужено искане за понижаване на партийните дотации беше използвано и сменено с опит да се узакони пазаруването на политици и цели партии от олигарси посредством частно финансиране на партиите.
Без съглашение даже с съдружните си сътрудници, с които ръководи - " Обединени патриоти ", ръководи в кавички, без разискване в парламентарната група на ГЕРБ пристигна в Народното събрание и разпореди - 1 лев дотация - разпореди го гръмко и с фанфари и през днешния ден го отдръпна тихичко и с оправдания - нямало отчет от комисията.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Според Тома Биков - левицата упреквала ръководещите в грехове, множеството спекулативни. И напомни, че точно ГЕРБ предложили дотацията да се понижи на лев за глас. Имали подготвеност да гласоподават, само че от Българска социалистическа партия упорствали за разговор.

Тома Биков - ГЕРБ: Българска социалистическа партия са тези, които нямат нито едно предложение по тази тематика. Те не споделят за какъв брой лв. съгласно тях би трябвало да получава на глас политическите партии. Почти всички останали политически сили в този парламент имат позиция по въпроса. Българска социалистическа партия е тази, която няма.
Позицията на Българска социалистическа партия е:,,нека да се пазарим, дано да преговаряме, дано да обсъдим.`` И две години го обсъждаме това. И ние сме склонни да продължим да го обсъждаме. Но не одобряваме да ни обвинявате, че по някакъв метод сме си правили някакви театри тука.

Промените в закона за държавния бюджет би трябвало да влязат за разглеждане на второ четене тогава, когато бъде подготвен отчетът на бюджетната комисия.


И от партийни дотации се стигна до самолети. Според Българска социалистическа партия цялата пушилка била поради ЕФ 16, за които народа щял да заплати 2,2 милиарда лв.. И до момента в който ръководещите хвърляли прахуляк, че ще се понижи дотацията на лев - при голям остатък в бюджета Министерството на финансите взема нов дълг.

От ГЕРБ дадоха отговор: българският външен дълг понижава през последните 4 години като % от Брутният вътрешен продукт и стига до най-ниския държавен дълг в Европейски Съюз. Затова страна ни може да си разреши такива покупко-продажби, счита Тома Биков - тъй като страната има постоянна стопанска система и вложителите се доверяват да дават дълг на ниска рента.

Коментарът на премиера по тематиката с партийните дотации пристигна от Брюксел. Бойко Борисов привиква съдружен съвет за разискване на тематиката във вторник.
Бойко Борисов - министър-председател на България: Бях упълномощил на нашите парламентаристи да се срещнат с тях, както и с Воля, Движение за права и свободи и да кажат за нашето мнение, което е съобразено с референдума и с над 2,5 милиона души. Не го направиха. Правилно реагираха обединени патриоти - сутринта ги чух всичките - и Валери, и Волен, и Каракачнов. Вторник в 9 часа ще се съберем на съдружен съвет и ще ги изговорим всички тези работи. Ние сме се съобразили - ГЕРБ и с това, което сме говорили и преди две години, и преди 6 месеца, и преди, и в този момент. А ревнивост по предложенията - кой какъв брой повече пари да похарчи страната, с цел да станат безвъзмездни колкото може повече неща - всички партии имат такива оферти. По-малко са предложенията по какъв начин да съберем повече доходи в страната. А това вършим ние в държавното управление.
Ако на съдружния съвет във вторник се реализира единодушие, се чака измененията в закона за държавния бюджет да влязат на второ четене в зала идната седмица.
 Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните дотации Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните дотации
Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните себсидии. Основният мотив за това е неналичието на отчет на бюджетната комисия в парламе...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР