Депутатите от управляващата коалиция в комисията по енергетика в парламента

...
Депутатите от управляващата коалиция в комисията по енергетика в парламента
Коментари Харесай

Управляващите срещу ГЕРБ: Няма да има компенсации за общини, болници и църкви заради скъпия ток

Депутатите от ръководещата коалиция в комисията по енергетика в Народното събрание отхвърлиха концепцията на ГЕРБ за обезщетения за общини, църкви, лечебни заведения и учебни заведения поради високите сметки за ток през последните месеци. Решението беше взето със 7 гласа " за " и 12 " въздържал се ".

Бившите ръководещи предложиха министрите на енергетиката и финансите да изготвят обезщетителен механизъм за компенсиране в цялостен размер на разликата сред прогнозната пазарна цена, избрана с решение на КЕВР, и средномесечната цена на пазар " ден напред ". В предлагането беше записано, че механизмът би трябвало да е за период от 6 месеца и да влезе в действие от 1 януари.

Според тях, в случай че това не се направи, идващият проблем за общините е, че могат да останат без вода, тъй като ВиК сдруженията също не могат да заплащат високите сметки. По време на дебата народните представители изнесоха данни за разнообразни общини и общински сдружения в района, като при всички нарастването на сметките за електро- и топлоенергия е сред 3 и 5 пъти.
Кирил Петков показа бюджета и даде обещание обвинявания в " Булгаргаз "
Уволнението на досегашното ръководство на " Булгаргаз " е функционалност на обстоятелството, че хората там не са си изпълнили задачата по верния метод....
Прочети повече
Сред проблемите, които бяха откроени, е и към момента неналичието на държавен бюджет, което съгласно вносителите значи липса на бюджет и на общините, което не разрешава опция за обмисляне. 

Според ГЕРБ обезщетенията в размер на 100% от надценката се постановат, тъй като публични структури като лечебни заведения, църкви, учебни заведения и детски градини не съумяват да си заплащат тока. По техни планове препоръчаната отплата ще коства на страната под 200 млн. лева ., само че финансови планове нямало, тъй като не е законопроект, а план на решение. Самото предложение било ориентирано към финансовия и енергийния министър.

Според Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия пари за общините са планувани в държавния бюджет, още повече че детските градини и яслите е планувано да бъдат безвъзмездни. Според Стойнев точните планове са във финансовия министър, по тази причина и той е изпратил писмо до общините, с които споделя, че ще чуе настояванията им. Той дефинира мярката като добра, само че не е за вниманието на Народното събрание, по тази причина и Българска социалистическа партия гласоподава въздържал се.

Жечо Станков от ГЕРБ разяснява, че цената на тока ще засегне индиректно жителите посредством тези публични интситуции. " Те извършват публични функционалности и ще бъдат наранени жители, разноските са непостижими Няма улично осветяване - ПТП и крими контингент се усилва. Режима на тока не желая да си го припомням ", сподели той.
Болниците упорстват за помощ поради скъпия ток и по-високи цени на клиничните пътеки
Болничните сдружения желаят незабавна помощ за високите цени за отопление и поетапно нарастване на най-недофинансираните цени на клиничните...
Прочети повече
Митрополит Антоний разяснява, че БПЦ не е подмината от високи сметки, някои от храмовете не могат да ги покрият. 

Националният омбудсман Диана Ковачев настоя измежду обезщетените да са и обществените домове и центрове. 

Припомняме, че предходната седмица Народното събрание отхвърли и друго предложение на ГЕРБ - сметките на храмовете да се заплащат от страната. Идеята беше от водача на партията Бойко Борисов .

" Църкви, манастири, джамии, синагоги, католически храмове да минат на цената на битовите консуматори. Днес видях игумена на Рилския манастир да споделя, че сметка им за ток е 24 000 лв. и вкарва режим. А другояче всички доста обичат да вървят да се снимат там. Нека се опитаме да защитим всички религии, тъй като храмовете, каквито и да са те, събират български жители и ги вършат по-добри ", стимулира го той.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР