Депутатите от три парламентарни комисии приеха на първо четене Бюджет

...
Депутатите от три парламентарни комисии приеха на първо четене Бюджет
Коментари Харесай

Три комисии приеха на първо четене бюджета за 2020 г., от ГЕРБ са категорични, че няма да има промяна за партийните субсидии

Депутатите от три парламентарни комисии одобриха на първо четене Бюджет 2020 година

Пред народните представители от трите комисии по бюджет и финанси, от комисията по труда и обществената политика и от комисията по опазване на здравето министърът на финансите Владислав Горанов показа главните параметри на бюджета за следващата година. Очакваният макроикономически растеж за интервала 2020 - 2022 година е към 3,3 % за всяка от прогнозните години, означи той и посочи, че прогнозата е за опазване на икономическия напредък. Според прогнозата на финансовото министерство се чака закъснение в цената на инфлацията от към 2,1 % годишно, спад на безработицата до 4 на 100 в края на планувания интервал.

Министър Горанов регистрира, че се резервират задачите за реализиране на уравновесено бюджетно салдо. "Минималният размер на фискалния запас предлагаме да продължи да се поддържа в размер на 4,5 милиарда лева ", сподели той. "Предлагаме общите доходи на консолидираната фискална стратегия да възлязат на 46,826 млрд.лв ", означи Горанов и уточни, че също толкоз са и разноските.

"Чухме доста рецензии във връзка с фискалната рамка за 2020 година Бих окачествил неналичието на изненади във фискалната рамка като добра вест. Това демонстрира, че с помощта на напъните на болшинството, подкрепящо държавното управление, ние съумяваме за пръв път от много години да поддържаме предвидимост в политиките, които сме декларирали още при започване на нашият управнически мандат ", уточни финансовият министър.

По думите на Горанов естествено най-големият акцент е образованието, което получава 610, 1 млн. лева повече. Близо половин милиард повече е ориентиран за опазване на здравето, растежът на пенсиите също е доста число. Нарастват с близо 200 млн. лева обществените помощи и компенсациите. Разходите за защита по предложение на държавното управление нарастват с 201,7 млн., с което възлизат на 1,61 % от Брутният вътрешен продукт.

Министър Горанов сподели, че се чакат 450 млн. лева доходи за интервала на деяние на тол системата. По думите му оценките за нарастване на осигурителните вноски от смяната на минималната заплата и минималните осигурителни прагове и приход са за повече от 106 млн. лева

В разходните политики най-съществена оценка е политиката за нарастване с 10 на 100 на разноските на личен състав в бюджетната сфера и нарастване на минималната работна заплата. Тук чакаме 624,8 млн. лева повече, сподели финансовият министър.
За нарастването на разноските за педагогичен личен състав е очакван спомагателен разход 360 млн. лева За нарастването на разноските за лицата, обезпечавани от държавния бюджет средствата са 96 млн. лева, осведоми Горанов.

Той разяснява, че финансирането на дейностите по образование и образование на деца и възпитаници възлиза като разход в размер на 2,651 милиарда лева, включително 360 млн. лева спомагателни средства за нарастване на заплатите на учителите. Добавени са и 54,5 млн. лева за непедагогическия личен състав. Други 561 млн. лева са за стипендии, учебници, разноски за превоз.

Финансовият министър регистрира, че минималната заплата за педагогическите експерти през 2017 година е била 600 лева, а през 2021 година се чака тя да доближи 1255 лева Очаква се следващата година минималната работна заплата да бъде в размер на 610 лева "Продължаваме да следваме желанието междинната работна заплата за страната да доближи 1500 лева Такива послания излъчваме към бизнеса. Отдавна сме споделили, че "България - евтина дестинация за предложение на работна мощ " към този момент не е съвременно. Затова за поредна година предлагаме нарастване на заплатите на заетите в бюджетната сфера в размер на 10 % ", сподели още той.

По време на дебатите Румен Гечев от Българска социалистическа партия направи предложение да се проведат срещи и диалози по отношение на партийните дотации. Финсовият министър Владислав Горанов обаче отговори, че от името на водача на ГЕРБ и министър председател Бойко Борисов декларира, че депутатите на партията няма да вземат участие в претенции от социалистите диалог.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР