Депутатите от Комисията по външна политика и по отбрана одобриха

...
Депутатите от Комисията по външна политика и по отбрана одобриха
Коментари Харесай

Комисиите по външна политика и по отбрана одобриха решение за предоставяне на военна помощ на Украйна

Депутатите от Комисията по външна политика и по защита утвърдиха двата плана на решения за оказване на военно-техническа помощ на Украйна. Депутатите от външна комисия гласоподаваха с 12 гласа „ за “, 4 срещу и без въздържали се. Законотворците от военната комисия гласоподаваха с 11 гласа „ за “, срещу – 4 и без въздържали се.

След като бяха признати проекторешенията, Комисията по външна политика излезе в отмора, с цел да може да се излезе с общ план по даването на военна помощ за Украйна.

В началото на съвещанието Ангел Георгиев от „ Възраждане “ и Кристиан Вигенин от „ Българска социалистическа партия за България “ желаеха тази точка от дневния ред да бъде отстранена.

От Министерството на защитата са декларирали, че би трябвало да бъде направен подробен разбор, преди да бъде взето сходно решение. Такъв разбор няма, сподели Георгиев. Такова значимо решение се взима без представители на службите, това наподобява на политическа акция. Смятам, че тази точка би трябвало да бъде отсрочена за идната седмица. Нищо не постанова сходна неотложност, разяснява Вигенин.

„ Войната ще завърши тогава, когато агресорът се изтегли от територията на Украйна, а той ще се отдръпне тогава, когато целият либерален свят окаже поддръжка ”, сподели ръководителят Екатерина Захариева. По думите на Екатерина Захариева първата опорка, която през днешния ден неведнъж се повтори, а точно, че даването на военно-техническо помощ и поддръжка ще въвлече България директно или индиректно във войната, не е вярна, тъй като, в случай че беше правилно, това би означавало всички демократични страни, които дават неведнъж военна помощ на Украйна, до момента да са въвлечени във войната.

Тук няма по какъв начин да не вземеш страна. Тук имаш кратно и ясно две страни – агресорът и страната, чиято инфраструктура бива разрушавана, сподели Захариева и акцентира, че решението за даване на помощ на Украйна е много закъсняло.

Ангел Георгиев се обърна към Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС и съобщи, че явно има евроатлантически консенсус и се търси предоставяне на военна помощ, само че той още веднъж повтори тезата на „ Възраждане “, че България не би трябвало да взе участие директно или индиректно в спора. Според него Украйна няма потребност от остаряла и амортизирана военна техника, а даването на такава ще остави без отбранителна дарба армията.

Атанас Атанасов показа от името на Демократична България план на решение за подсилване на отбранителните качества на България и оказване на военна поддръжка на Украйна. Вследствие на това министърът на външните работи Николай Милков съобщи, че консенсусната позиция, която е изразявана постоянно в България, изцяло подхожда на текстовете. От външнополитическа гледна той заяви, че е народен ангажимент, годен въз основа на член 4 от Атлантическия контракт, който разпорежда на всички страни да се грижат за увеличение на отбранителните си качества.

От „ Възраждане “ още преди решението на комисиите предизвестиха, че в четвъртък като първа точка в дневния ред на Народното събрание ще влезе гласуването за оръжията. Заради това от партията провеждат митинг пред Народното събрание сутринта преди началото на пленарното съвещание, заяви водачът Костадин Костадинов.

Решението за оказване на военна и техническа поддръжка за Украйна следва да бъде взето след подробен разбор, счита служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Според него по този метод Народното събрание ще вземе осведомено решение. Той добави, че Министерството на защитата извършва прецизно взетото решение от 47-ото Народно заседание за оказване на нужната помощ на Украйна.

Министърът на защитата Димитър Стоянов съобщи, че досега са готови за даване зимно облекло, обувки, както и друга помощ. „ Обновяването и модернизацията са нескончаем развой “, акцентира той.

Дискусията по двата плана на решение беше открита от Екатерина Захариева. „ Предстои зима, не се знае каква ще бъде ответната реакция на съветската страна “, сподели Атанасов.

„ Твърдим, че желаеме мир, пък в същото време вие казвате „ дайте да дадем оръжие “. Мир може да се реализира посредством дипломатически средства, ние от „ Възраждане “ изрично сме срещу и двете проекторешения “, съобщи Ангел Георгиев. Според него не е помислено авансово какво ще се случи и би било редно първо да се намерения най-малкото за заместващ потенциал.

Даниел Лорер изрази кардиналната поддръжка на „ Продължаваме промяната “ и за двете решения. Първият принцип е, че Украйна е страна, която е жертва на експанзия, а вторият са българските въоръжени сили.

Войната ни дава опция да предоставим остарели въоръжени системи и да стартираме рационализация, счита той. По думите му двете проекторешения дават още един път на МО да ги осъвремени и да осведоми народните представители какво в действителност можем да предложим на Украйна.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР