Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание преодоляха

...
Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание преодоляха
Коментари Харесай

Депутатите доизглаждат механизма за разследване на главния прокурор

Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание преодоляха ветото на президента върху измененията в Закона за правосъдната власт , свързани със системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор.

Припомняме, че на 1-ви август на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, признат на 21 юли 2023 година, с който се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен 6-месечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет.

Президентът Румен Радев акцентира в претекстовете си, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки основни промени в преди малко признатия механизъм за установяване на специфичен прокурор, той е признат в ущърб на правилата на предвидимост и непоклатимост на нормотворческия развой. Законовата наредба на нов период за избор на членове на Висшия правосъден съвет накърнява правилото на мандатност като базисно предписание за конституирането и действието на органите на обществената власт.

Малко по-късно народните представители от Комисията по правни въпроси одобриха и на второ гласоподаване законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт частта за " особените правила за разглеждане на каузи на закононарушения, осъществени от основния прокурор или от негов заместител ". Вносители са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

Със законопроекта се цели да се преустановят всички вероятни спорни тълкувания на настоящите разпореждания и да се подсигурява ефикасното им използване по отношение на закононарушения, осъществени от заместител на основния прокурор. Предлага се създаването на системи за инцидентно систематизиране, които да дават отговор на високи идентични условия за сигурност, без да има друго отнасяне, като е планувано настоящите системи да се ползват до въвеждане на новите системи.

Със законопроекта се предлага въвеждане на единна система за инцидентно систематизиране, отговаряща на високи стандарти, подлежаща на регулярен одит и употребена за всички цели по Закона за правосъдната власт.

Според признатите нормативни промени в Закона за правосъдната власт при следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор или неговия заместител, се назначава арбитър като прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да проверява.

Становище на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за назначение на прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от заместител основния прокурор, сочи, че в тези текстове има непълноти и по тази причина колегията отсрочи разглеждането на предлагането за от Софийски градски съд, за изпълняваща функционалностите на прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор.
 Ветото на Радев беше преодоляно в комисия без диспути
Ветото на Радев беше преодоляно в комисия без диспути

С 13 гласа " За ", 2 " срещу " и 1 " въздържал се "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР