Депутатите от Комисията по околна среда и водите в Народното

...
Депутатите от Комисията по околна среда и водите в Народното
Коментари Харесай

С технически разрешения контролират строежа на нови енергийни блокове

Депутатите от Комисията по околна среда и водите в Народното събрание одобриха на първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ) . Вносители са депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев и депутатът от Движение за права и свободи Станислав Анастасов. Народните представители гласоподаваха с 14 гласа " За ", 2 гласа " въздържали се " и без срещу.

Предложението в законопроекта дава опция на фаза абстрактен план, капиталовият план да показа в задоволителна дълбочина всички детайли на обекта и площадката му, а в следствие да бъде реализиран надзор върху приложението му посредством издаване на съответните позволения по ЗБИЯЕ. С новото предложение се прецизира, че това условие за издаване на обособена лицензия за всеки енергиен блок на обща площадка се отнася единствено до лицензиите за употреба.

Мотивите на законопроекта са следните: Регулаторната процедура в Европейски Съюз и в развитите страни с нуклеарна енергетика преди всичко ползва безсрочни лицензии. С навлизането на нуклеарни реактори от ново потомство плановият период на употреба на нуклеарните централи към този момент доближава 60 години с варианти за удължение, заради което и дребното останали страни със срочни лицензии минаха към безсрочни. Освен това, заради обстоятелството, че удължаването на периода на лицензията става на процедура с издаването на нова лицензия, се стига до недоумение на ролята на тази нова лицензия измежду нашите интернационалните сътрудници.

Поради тези аргументи се предлага въвеждането на безсрочни лицензии за избрани типове нуклеарни уреди. Провеждането на периодически обзор на сигурността (ППБ) е фундаментално условие на Директивата за нуклеарна сигурност, конвенциите в региона на безвредното потребление на нуклеарната сила и стандартите на МААЕ. Предложението за въвеждане на безсрочните лицензии е развито като се резервира условието за осъществяване на ППБ на всеки 10 години, само че в границите на настоящата лицензия. Във връзка с тези промени се уточняват и текстовете за възнаграждение на годишните лицензионни такси.

Припомняме, че през октомви 2023 година държавното управление разгласи желанието си да
 Въвеждат механизъм за надзор на въглеродните излъчвания по границите
Въвеждат механизъм за надзор на въглеродните излъчвания по границите

Промените в Закона за ограничение изменението на климата бяха признати с 14 гласа " за " и 2 " въздържали се "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР