Депутатите от Има такъв народ обвиниха енергийния министър Румен Радев,

...
Депутатите от Има такъв народ обвиниха енергийния министър Румен Радев,
Коментари Харесай

ИТН обвини министър Радев, че стои зад проект за 30 млрд., заради който затриват Маришкия басейн

Депутатите от " ИТН " упрекнаха енергийния министър Румен Радев, че стои зад план, поради който се закрива Маришкият басейн. Това обаче не било изобретение на Има Такъв Народ, а на некоалиционните сътрудници на ПП-ДБ - ГЕРБ.

 

От трибуната националната избраничка Павела Митова каза, че парите от Маришкия енергиен комплекс към този момент са разпределени в сметки на компании, доближени на Политическа партия. " И това не го откривам аз, а Делян Добрев и сътрудниците му от ГЕРБ. Г-н Борисов, по кое време ще започнете малко да го слушате Делян Добрев ", обърна се тя към водача на ГЕРБ.

Според Митова ПП вършат всичко допустимо да затворят централите, поради плана " Би Лайън "  за близо 30 милиарда лв., а реализацията му зависи от земята на Мини " Марица изток ". 

" Затова от Политическа партия вършат всичко допустимо да унищожат сдружението, колкото се може по-бързо, с цел да създават зелен водород и да изнасят сила. Миньорите изхвърчат на улицата, ние ще плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият план е на кого - на министър Румен Радев ", безапелационна беше Митева.

Според нея сме " очевидци на тоталното заличаване на българската енергетика от месец ".

" Но е правилно да се означи, че този развой надалеч не стартира с настоящото ръководство на страната. Още когато се дискутираха параметрите на Плана за възобновяване и резистентност, от Има Такъв Народ и Министерството на енергетиката изразихме отрицателни мнения по Плана в бранш " Енергетика " и все пак министърът на финансите реши да изпрати Плана еднолично, както на него му харесва. Те по този начин действат ".

По думите ѝ като ангажимент пред Европейска комисия са били признати понижение на въглеродните излъчвания от централите дотам, че те няма да могат да оцелеят и ще внасяме сила.

" Паметно беше и изявлението на Асен Василев, че в никакъв случай повече няма да купуваме съветски газ. Въпросът е компаниите медиатори да завоюват. И в този момент стигаме до скорошното решение на Народно събрание да сложи спомагателни такси за вноса и преноса на съветски газ. Ама нали няма никакъв съветски газ в България? Асен Василев смята, че има два типа газ - съветски, който е на ниска цена, само че е политически неточен, и подобен, който е безценен, само че е формиран от молекули на свободата. Същият този най-малко съумя да контракти дерогация за съветския нефт - в този момент ние сами се отказахме от нея. Защо? Както споделя Денков - " Ами... ", означи още депутатът от ИНТ.

Митова подчертава и върху признатия Закон за възобновимите източници, за който по думите ѝ комисията знае, че " не става за нищо ", а единственият мотив за приемането му и на всички други закони е да се вземат парите по ПВУ.

" Не ви ли е позор малко? ", попита Митова. " Нямаме съответна дата за либерализацията. Никой не ни кара това да стане до 2026 година, само че ние обичаме изключително да се натягаме на Урсула (фон дер Лайен, ръководител на ЕК), тъй като част от вас са представители на нейната тясна компетентност ", разяснява още националният представител.

" Единственият грамаден извод, който имам, е оставка незабавно ", сподели на финала на изказването си Митова.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ я попита: " Правилно ли разбрах, че този, който е министър на енергетиката, и евентуално по тази причина е подобен - тъй като неговата компания с негов план за взимане на 30 милиарда от българите, с цел да си направи план, поради което ще затрият Маришкия басейн, ще уволнят хората, ще вземат земята, а може и да източат един-два язовира, та вярно ли разбрах, че всичко е за 30 милиарда на настоящия министър, който е комплициран за тази работа? ".

" Доколкото си припомням ПП-тата гласяха различен за министър, само че се появи " Би Лайън ". Ще излезе ли тук още един час да дудне и да изяснява за личната си компания по какъв начин колосално си я е наместил, без да броим колосалните 4 милиарда, който не им стигат да откраднат от ПВУ и от енергетиката, та в този момент и 30 милиарда? Този, който към момента е министър, енергетиците, които към момента стачкуват, да си го намерят и да си го попитат ", прикани Йорданов.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ сподели, че не схваща защо приказва Павела Митова. " За интервала, за който вие казвате, че е подписана смъртната присъда на българската енергетика, в действителност отрасловият министър беше от Има Такъв Народ. Вие да не би да казвате, че по ваше време с ваше единодушие е подписана смъртната присъда на българската енергетика?! Вие тогава бяхте чиновник на БЕХ. Искам да видя вашето мнение срещу ПВУ! ", сподели депутатът.

Той уточни, че няколко пъти упоменатия от Митева Асен Василев е работил в цялостна синергия с енергийния министър тогава. " Това, което е написано като проект, е в следствие и на вашата работа и да излезете през днешния ден и да оплюете личната си работа е в действителност доста ниско ", заключи Сабрутев.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР