Депутатите от ГЕРБ/СДС внесоха питане в Конституционния съд с искане

...
Депутатите от ГЕРБ/СДС внесоха питане в Конституционния съд с искане
Коментари Харесай

ГЕРБ искат отстраняването на Кирил Петков, внесоха питане до КС за гражданството му /видео/

Депутатите от ГЕРБ/СДС внесоха запитване в Конституционния съд с искане за определяне на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначение на служебното държавно управление.

Става дума за частична противоконституционност при назначение на държавното управление, обвързвана с назначението на министър Кирил Петков, посочи след внасянето в съда заместник-председателят на партията Даниел Митов, придружаван от юристите и депутати на ГЕРБ Анна Александрова и Радослав Чолаков.

Има доста въпроси - годно ли е още това поданство и било ли е сега на назначението му годно, добави Митов.

Той е безапелационен, че Кирил Петков неотложно би трябвало да напусне държавното управление.

" Ние желаеме незабавното премахване на министър Петков, точно тъй като е ясно, че неговите актове, както до момента, по този начин и оттук-нататък могат да бъдат оповестени за оскъдни. Имам и други въпроси - президентът Радев знаел ли е, че той има двойно поданство, добави Митов.

В края на предходната седмица от Министерство на външните работи изпратиха питане до Отава дали Кирил Петков има канадско поданство, като означиха, че няма период за отговор.

" Няма значение какъв отговор ще получи Външно министерство в тази ситуация, тъй като ние сме наясно, че процедурата подадена и заверена от нотариус молба, не може да послужи за причина, има доста такива прецеденти ", разяснява Митов.

" С една простичка молба не можеш да се откажеш от поданство - да си попълни една молба, да си я завери при нотариус, това не се прави по този начин ", сподели още Митов, като добави, че би трябвало държавен акт.

" Най-вероятно господин Петков към момента е канадски жител ", безапелационни са от ГЕРБ.

" Смятаме, че имаме правно съображение да считаме, че е налице нарушаване на Конституцията. Смятаме, че министър Петков следва да носи отговорност пред българските жители за това има ли двойно поданство ", добави и Анна Александрова.

" Хората, които ни проглушиха ушите за това по какъв начин страната би трябвало да бъде подредена в името на върховенството, сега потъпкват законите и Конституцията, добави заместникът на Бойко Борисов.

" Съжаляваме, само че това е логиката ", сподели и Чолаков във връзка настояването на партията Петков да напусне служебния кабинет. " Когато искаш да посветиш напъните си за реформиране на една страна, би трябвало да си неин предан жител ", обърна внимание той.

От ГЕРБ припомниха, че към този момент е имало сходни проблеми в политиката на хора с двойно поданство и като част от образците за това са Жорж Ганчев и Георги Пирински. В Конституцията ясно се показва, че назначените за министри би трябвало да отговорят на същите условия, на каквито и депутатите, припомниха от партията.

Казусът с поданството на Кирил Петков доби гласност предишния петък, откакто депутатът от " ИТН " Димитър Гърдев насочи запитване до външния министър Светлан Стоев. Самият Кирил Петков пък сподели на собствен ред, че преди да стане министър е декларирал отвод от канадското си поданство.

По мотив фрагментите с бруталното полицейско принуждение от ГЕРБ подсетиха, че съставомерните действия са персонална отговорност и по тази причина някогашните министри не могат да носят отговорност. Те не престават да считат, че скандалното видео е извадено в този миг за отклонение на вниманието.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР