Депутатите от енергийната комисия забраниха на Лукойл да изнася горива.

...
Депутатите от енергийната комисия забраниха на Лукойл да изнася горива.
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите забраняват на „Лукойл” да изнася горива

Депутатите от енергийната комисия не разрешиха на „ Лукойл ” да изнася горива. В сряда те разискаха законопроекта на Движение за права и свободи, с който се предлага износът да се забрани, и го поддържаха на първо четене.

Едното от предложенията за понижаване на цените на горивата е импортирано от съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков, другото - от Делян Добрев от ГЕРБ. И двете оферти отпаднаха от дневния ред и бяха оставени за разглеждане на идващото съвещание на комисията.

По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на стопанската система Никола Стоянов обявиха, че в случай че рафинерията в Бургас не може да изнася, ще би трябвало да спре работа. Причината - при преработката на петрол се получавали и артикули, които не се използват у нас и отиват за други страни. Ако това се спре, складовете на „ Лукойн Нефтохим ” щели да се изпълнят и заводът нямало да може да работи поради софтуерни аргументи.

От финансовото министерство пък показаха, че признатият от Европейски Съюз правилник за ембарго на съветския петрол не не разрешава на България да изнася горива.

Тезата, че рафинерията в Бургас ще спре, бе застъпена и от Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, който разгласи, че партията му няма да поддържа импортирания законопроект.

Рамадан Аталай обаче ги репликира, че с импортирания закон Движение за права и свободи няма желание за стопира работата на рафинерията, а задачата е да се съблюдават разпоредбите. И уточни, че България е получила дерогация за съветския петрол, с цел да може да обезпечи горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува на открито.

Ивайло Мирчев от „ Демократична България ” пък уточни, че рафинерията в България няма да затвори и не би трябвало да се вършат изявления, с които да се твърди противоположното.

Венко Сабрутев от Политическа партия съобщи, че би трябвало да пожелаеме от „ Лукойл ” проект за деяние за рационализация след приключване на дерогацията. Колегата му Радослав Рибарски подсети, че главната причина за поискване на дерогацията е било, с цел да се даде време на „ Лукойл ” да премине към неруски горива, само че в препоръчаният законопроект на Движение за права и свободи сходно деяние не е залегнало. „ В този законопроект се не разрешава експорт. Ние все още ще се въздържим от поддържане на това предложение ”, посочи той.

Георги Самандов от „ Български напредък ” изясни, че ставаме очевидци на гигантска измама от европейските бюрократи.

„ Призовавам всички да се придържаме към изпълнителната власт, която създава стратегия. Не би трябвало да следваме сляпо повелите на Европейски Съюз ”, сподели той и добави, че би трябвало да се гледа и българският народен интерес.

След дългата полемика, препоръчаният законопроект на Движение за права и свободи за понижаване на цената на горивата беше признат с 11 гласа „ за ”, 1 „ срещу ” и 8 „ въздържали се ”.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР