Депутатите от днес са във ваканция и политическото жужене позатихна,

...
Депутатите от днес са във ваканция и политическото жужене позатихна,
Коментари Харесай

Вечерни новини: Прокуратурата безпрецедентно изпрати на медиите доказателства по "НАПлийкс"

Депутатите от през днешния ден са във почивка и политическото жужене позатихна, само че пък прокуратурата продължава да е генератор на великански звук. Днес обвиняването предприе противоречивата стъпка да разгласява " доказателства " по случая с офанзивата към Национална агенция за приходите.

Сравнително безшумно е в Европа, като Европейски Съюз към момента не е стигнал до консенсус какъв да е новият началник на МВФ, въпреки името да се очакваше през днешния ден. Сред претендентите е и Кристалина Георгиева.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Безпрецедентните по брой и размер пожари към Арктика - най-много в Сибир, не престават да са отвън надзор, а гигантското количество пушек към този момент доближава Аляска и Канада, където също има пожари. Подобни феномени ще са все по-голям и постоянно срещан проблем на фона на разрастващата се климатична рецесия.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Прокуратурата прати до медиите доказателствата си против TAD Group

Какво се случи: Решена изрично да покаже сериозността на следствието и доказателствата против притежателя и чиновниците на TAD Group за офанзивата към Национална агенция за приходите и за киберрекет, профилираната прокуратура направи невиждан ход, като изпрати до медиите част от доказателствата по следствието. Става дума за 13 файла, измежду които са фотоси на файлове от компютри, телефон, стоп фрагменти от охранителни камери в компанията с обяснителни бележки, както й извадки от свидетелски показания. Може да се допусна, че главното доказателство са записите от охранителните камери в офиса на компанията. Всички файлове са с сякаш заличени персонални данни, което обаче се оказа, че не е напълно по този начин.

- Сред файловете е и скрийншот, за който се твърди, че е от телефона на посочения за пряк причинител на офанзивата против Национална агенция за приходите Кристиян Бойков. На него се вижда заключен чат с име " Биволъ " . Конкретно доказателство, че данните са изпратени авансово на " Биволъ ", както счита прокуратурата, обаче няма. В сряда Асен Йорданов и Атанас Чобанов от уеб страницата отхвърлиха обществено да са получавали данните или да са били във връзка. Днес прокуратурата e издала европейска заповед за разпит на Чобанов, който живее в Париж.

- Прокуратурата обаче позволи сериозен гаф, като пропусна да заличи в ЕГН-тата на премиера Борисов, основния прокурор Цацаров и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски от един от скрийншотовете. Освен това пусна и връзка към незащитена база данни с персонална информация за 2099 прокурори и следователи.

Каква е задачата: Подобно разпространяване на части от доказателствения материал е противоречиво, защото може да повлияе на публичното мнение, което пък може да упражни напън върху съда. Прокуратурата обаче явно пробва да си направи спешен PR, откакто през вчерашния ден стана за смях с изказвания, че TAD желали да хакнат поливната системата пред Народното събрание (която се оказа изцяло механична) и да пръскат политици. Редом с това институцията страда от доста високо публично съмнение и доста от изказванията срещат обществено подозрение.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Бившият кмет на Пловдив от 2007 до 2011 година и сегашен народен представител от НФСБ Славчо Атанасов отново е претендент за кмет на града, откакто номинацията му беше издигната публично от партията на Валери Симеонов и Вътрешна македонска революционна организация. На последните локални избори Атанасов завоюва солидна поддръжка и изгуби с малко балотажа с Иван Тотев от ГЕРБ. След два мандата отпред на града на тепетата Тотев в този момент няма да взе участие поради вътрешнопартийни различия, само че ГЕРБ още не са оповестили кой ще е техният претендент.

Федералният запас на Съединени американски щати предстоящо понижи базовите лихви с 25 прочие пункта до диапазона 2-2.25%, като това е първото намаляване от разгара на финансовата рецесия през 2008 година Председателят на Фед Джером Пауъл обаче изпрати спорни сигнали, че това не може да се смята за начало на низходящ цикъл, и по този начин разочарова пазарите и ядоса Тръмп. Доларът нарастна до най-високото си равнище по отношение на еврото от две години, американските пазари се намалиха, а спадът последва на тържищата в Лондон и Париж.

Китайската войска прекъсна мълчанието си и се обърна с корав звук към протестиращите седмици наред в Хонконг. Ръководителят на гарнизона в самостоятелната зона предизвести, че е " решена да отбрани суверенитета на Китай ", откакто протичащото се " съществено заплашва живота и сигурността " на хората и не трябва да се толерира. Демонстрациите започнаха поради противоречивия законопроект, който би улеснил екстрадицията в континентален Китай на поданици на полуавтономната територия, която се радва на редица привилегии.

Херо Мустафа

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Ще концентрирам работата върху следните цели, които бих категоризирала като трите " С ": съгласуваност, съдействие и против корупцията (на британски Connectivity, Collaboration, and Corruption - бел. ред.). Ако номинацията ми бъде утвърдена, ще работя с България в битката с корупцията и за подсилване върховенството на закона, което е основно за продължаващия напредък на България. "

Херо Мустафа - посочена от Белия дом за идващ дипломат в България, при чуването пред сенатската комисия за външна политика. София ще бъде първи посланически пост за Мустафа, която е с кюрдски генезис, след две десетилетия в Държавния департамент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР