Депутатите от 47-то Народно събрание се захванаха с второ гласуване

...
Депутатите от 47-то Народно събрание се захванаха с второ гласуване
Коментари Харесай

Депутатите се захванаха с Бюджет 2022, а от ГЕРБ със заглавието

Депутатите от 47-то Народно заседание се захванаха с второ гласоподаване на Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2022 година, откакто през вчерашния ден на изключително съвещания бяха признати така наречен дребни бюджета - на Здравната каса и на Държавното публично обезпечаване.

Приходите в бюджета ще бъдат над 57,2 милиарда лв., а разноските - над 63,1 милиарда лв. или недостиг от 4,1 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Данъчните доходи ще са над 31,6 милиарда лв..

Прогнозите на държавното управление - безработицата да е 5 на 100, а съществени артикули да продължат да нарастват и по този начин инфлацията да стигне 5,6 на на 100. За обществения бранш се отделят над 20 млрд.лв., а за опазване на здравето - 8,3 милиарда лева

Минималният размер на държавния запас в края на годината не може да е по-малък от 4,5 милиарда лв., а оптималният размер на държавния дълг не може да е по-голям от 35,5 милиарда лв..

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината, е 7,3 милиарда лв.. За задачите на касовото ръководство и заплащанията на бюджетните организации, с изключение на поемането на този дълг може да се поема държавен дълг, който се изплаща до края на настоящата бюджетна година, при изискване, че държавният дълг не се усилва към края на годината.

Премиерът Кирил Петков пристигна в пленарна зала, с цел да участва на дебата. По традиция това прави и финансовият министър.

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС още първоначално се заядоха със заглавието на държавния бюджет за 2022.

От трибуната на Народното събрание някогашният финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев настоя държавното управление да си изтегли плана си за държавния бюджет на България за 2022 година и през март да внесе нов. Кирил Ананиев предложи и авариен проект, в случай че предлагането му не мине - да се промени заглавието на законопроекта на Базов закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Според него бюджетът е на базов сюжет и отразява политиките, отразени до този миг. Бюджетът не отразява цялата финансова-икономическа картина на страната. Това е краткотраен базов бюджет и отразява политиките до 30 ноември, уточни Ананиев.

Христо Гаджев от ГЕРБ съобщи, че би трябвало се употребява малко по-различен метод - в случай че ще желаеме актуализация за бюджета през лятото, то през март месец би трябвало да бъде показан планът за актуализация на бюджета. " Това е разбор на държавния бюджет за 2022 година, а същинският бюджет ще го водим през юни-юли месец ", заяде се Гаджев.

В последна сметка нито едно предложение на опозицията не бе признато.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР