Депутатите окончателно въведоха нови изисквания към мултинационалните компании с консолидирани

...
Депутатите окончателно въведоха нови изисквания към мултинационалните компании с консолидирани
Коментари Харесай

България въведе нови изисквания за най-големите компании

Депутатите дефинитивно вкараха нови условия към мултинационалните компании с консолидирани доходи над 1.5 милиарда лева От 1 януари 2025 година те се задължават да разгласяват информация по страни за платения от обособените им подразделения корпоративен налог.

Промените са по отношение на въвеждането на минималния световен корпоративен налог от 2025 година и напъните на огромните стопански системи да се обезпечи опция за публичен надзор и налозите да се заплащат там, където се генерира облагата. Идеята също така е да се насърчи и корпоративната бистрота и отговорност на предприятията.

Дъщерните сдружения на мултинационалните корпорации в България ще би трябвало да разгласяват на своите уеб сайтове информация за облагите, които те самите осъществят, а също по този начин и другите предприятия от групата. Предвидена е опция декларацията да бъде оповестена на едно място в Европейския съюз, като се обезпечи безвъзмезден достъп за всички заинтригувани лица в Блока.

Задължението да разгласяват на видно място облагите си имат и независими предприятия с доходи над 1.5 милиарда лева за последните две години.
Некоректно счетоводство
От 1 януари 2024 година внезапно се подвигат и санкциите за подправено счетоводство. Ръководители ще се глобяват с 5000 до 15 000 лева, в случай че позволен да се водят извънсчетоводни книги и регистри, отчитане на фиктивни покупко-продажби и несъществуващи разноски, както прикрити подкупи. За съпоставяне, санкцията от 2016 година насам е сред 500 и 5000 лева

За компаниите глобите са от 10 000 до 20 000 лева при сега сред 2000 и 10 000 лева

При наново нарушаване глобите ще са в двоен размер.

Поправките са в унисон с рекомендациите на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за България. Според тях

наказванията наподобяват към момента доста ниски, с цел да бъдат ефикасни в битката с корупцията “.

В претекстовете си финансовото министерство чака

да се реализира успеваемост, пропорция и възпиращ резултат на наказванията за подправено счетоводство както за ръководителите на предприятията, по този начин и за предприятието като юридическо лице “.

От „ Възраждане “ единствени се оповестиха срещу и предложиха по-скромно повдигане – на сред 1000 и 10 000 лева за ръководители и сред 4000 и 20 000 лева за компании, само че то не мина в зала.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР