Депутатите окончателно приеха по-големия корпоративен данък от 15% за международните

...
Депутатите окончателно приеха по-големия корпоративен данък от 15% за международните
Коментари Харесай

Депутатите вдигнаха корпоративния данък за големите компании на 15%

Депутатите дефинитивно одобриха по-големия корпоративен налог от 15% за интернационалните корпорации в България и огромните български групи. Той ще важи при над 750 млн. евро доходи през най-малко 2 от последните 4 данъчни интервала и ще влезе в действие от началото на 2025 година Допълнителният данък е в синхрон с самодейността на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и Европейския съюз за най-малък корпоративен налог върху мултинационалните компании.

Това се случи на фона на мощен отпор от страна на бизнеса, който настояваше за няколко облекчения – съгласно тях приложени във всички страни членки на Европейския съюз. Те съставляват опция за отстъпки върху така наречен основна стопанска активност. Редица интернационалните камари в България ясно обявиха, че с въвеждането на въпросното увеличени България губи своето капиталово преимущество.

България обаче отхвърли да одобри отстъпки. Според финансовия министър Асен Василев те не са използвани за България и биха били в нарушаване на регламента на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, защото тук с тях ефикасната данъчна ставка ще падне под минимума от 15%. Бизнесът, в това число и инспекторите от така наречен „ огромна четворка “, не бяха съгласни. Предложението за сходни изключения влезе в Народното събрание по предложение на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, само че не бе подкрепено даже от неговата парламентарна група.

Директивата планува изключения от 15-те % за избран вид разноски. Тези изключения бяха за работни заплати и за дълготрайни материални активи за вложения, само че това не беше признато, защото то е в нарушаване на директивата, която изисква данъкът да остане най-малко 15%, без значение от изключенията “, уточни министърът.

Впоследствие обаче бе вкарано друго предложение от Делян Добрев с опция единствено вложенията да бъдат освободени.

Ако се вършат финансови вложения, това би повишило продуктивността на труда и работните заплати, тъй че Министерството на финансите поддържат предлагането в този му тип “, добави министърът.

Въпросното изключение бе утвърдено от всички депутати като се изключи „ Възраждане “.

Данъкът в новата му по-висока ставка ще засегне към 600 компании с активност в България.

Отхвърлени бяха предложенията за в допълнение облагане на банките, препоръчано от Българска социалистическа партия. Подобна процедура към този момент се следи в няколко страни, където обаче пазарите наказаха тези политически дейности.

Отхвърлена бе и концепция за отпадане на корпоративния налог върху дотациите до 100 хиляди лева за компании в земеделието. Подобно нещо единствено преди дни бе признато, само че за физически лица по предложение на ГЕРБ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР