Депутатите одобриха процедурните правила за номиниране и изслушване на кандидати

...
Депутатите одобриха процедурните правила за номиниране и изслушване на кандидати
Коментари Харесай

Втори опит за избор на шеф на ЦИК |

Депутатите утвърдиха процедурните правила за номиниране и чуване на претенденти за ръководител на ЦИК. Процедурата стартира отначало, откакто предходната седмица изтече срокът за номинации, без някоя от парламентарните групи да е предложила претендент за ръководител на комисията.

Неправителствените организации ще могат да създадат документално своите оферти в шестдневен период, а парламентарните групи имат седем дни.

Новоизбраният ръководителят на ЦИК би трябвало да заявява несъответственост по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Твърде евентуално е Централната изборна комисия (ЦИК) да остане без ръководител за парламентарните избори, без значение дали те ще бъдат предварителни или постоянните през март, а управлението да бъде изпълнявано от заместник-председателите.

До тази обстановка се стигна откакто на 27 август ръководителят на ЦИК Стефка Стоева разгласи пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по персонални аргументи. В протокола от съвещанието се вижда, че тя изяснява " персоналните аргументи ", които се коренят в законовия безпорядък и неизясненост, какви тъкмо би трябвало да бъдат машините, дали би трябвало да бъдат наети или купени и че ръководещите с години не вземат решение законодателните проблеми. Основната причина е, че ръководещите взеха решение, че ЦИК, а не Mинистерски съвет, ще създадат публичната поръчка за машините и ще дават отговор за процеса за тяхното наемане или пазаруване. Вчера това беше записано в изборния кодекс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР