Депутатите не бива да допуснат да вървим към порочната процедура

...
Депутатите не бива да допуснат да вървим към порочната процедура
Коментари Харесай

Каримански: НС се опитва да притисне служебния кабинет да задели несъществуващи средства

" Депутатите не трябва да позволен да вървим към порочната процедура през преходни и заключителни разпореждания да се трансформират закони, които да притиснат служебното държавно управление да промени или да извърши неизпълними правила за държавния бюджет. Те се пробват през законите да притиснат служебното държавно управление да задели средства, които не съществуват, защото ги няма в разходната част. Има заплаха доста от нормите в преходните и заключителните разпореждания да не могат да бъдат правоприложени на процедура от каквото и да е държавно управление по-късно ", сподели пред Любомир Каримански, консултант на служебния финансов министър Росица Велкова, някогашен народен представител от " ИТН ".

И добави, че няма от коя разходна част в бюджета да бъдат взети средствата:

" Разходите могат да бъдат финансирани до равнището на събраните доходи за миналата година. Дали ще имаме удължителен бюджет, или ще работи с 1/12, това няма значение. Единственото позитивно нещо на удължителния бюджет е, че резервира политики, които са обществени и могат да бъдат приложени ". 

Той акцентира, че в случай че се остойностят всички ограничения по 16-те оферти в бюджетната комисия, то страната би трябвало да задели в допълнение за идната година към 5,5 милиарда лв., които не са разчетени. 

Според него у нас към момента настоящата макрофинансова прогноза за идващите три години е тази, призната от февруари 2022 година. 

" Тогава знаехме, че инфлацията на дребната потребителска кошница е 12-13%. Когато Българска социалистическа партия, Политическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България гласоподаваха държавния бюджет, те знаеха, че тази инфлация ще пораства. Тогава нито една от тези политически сили не предложи минималната работна заплата да пораства през идващите три години с повече от 710 лв.. Как по този начин стана, че хем знаейки за инфлацията, те оферират нова минимална работна заплата ", попита Каримански. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР