Испанските социалисти печелят първата парламентарна битка, осигурявайки си ролята на председател

...
Депутатите избраха кандидата на Испанската социалистическа работническа партия за председател
Коментари Харесай

Депутатите избраха кандидата на Испанската социалистическа работническа партия за председател на парламента след внимателно наблюдавано гласуване, което предвещава добро за усилията на Педро Санчес да се върне като министър-председател.

Сесията в четвъртък беше широко възприемана като пробна преди решаващо гласуване за институция - което определя кой ще формира правителството - след неубедителни избори през юли.

52-годишната Франсина Арменгол беше избрана за председател на парламента – третата по сила длъжност в Испания след краля и министър-председателя – с абсолютно мнозинство от 178 гласа в 350-местната камара.

Нейният избор беше осигурен след сделка в последния момент с твърдолинейната каталунска сепаратистка партия JxCat, която беше определена в ролята на създател на крал.

По време на изборите през юли нито левите, нито десните спечелиха достатъчно места, за да съставят работещо мнозинство от 176 мандата – като всяка страна успя да натрупа междупартийната подкрепа само на 171 депутати.


Това постави JxCat във влиятелна позиция, като гласовете, подадени от неговите седем законодатели в четвъртък, се оказаха решаващи за осигуряването на изборите на Арменгол. И Санчес се надява, че ще може да направи същото при гласуване за институция, въпреки че експертите казват, че тези преговори ще бъдат много по-сложни.

Въпреки че спечелването на вота за говорител беше „добър знак“ за Санчес, то „в никакъв случай не гарантира назначаването му за още един мандат, като се имат предвид значителните пречки пред удовлетворяването на исканията на JxCat“, каза Федерико Санти, анализатор в Eurasia Group в Лондон.

Гласуването също така подчерта проблемите, пред които е изправен Алберто Нунес-Фейхоо, чиято дясна Народна партия (ПП) спечели изборите, но с по-малко подкрепа от очакваното, което означава, че той ще се нуждае от крайнодесния Vox, за да състави правителство.

Но вместо да подкрепят Кука Гамара, кандидата на ПП в гласуването в четвъртък, 33-те депутати от Vox гласуваха за свой собствен кандидат, оставяйки Гамара да се запъва.

След като избере председател, първата работа на парламента ще бъде да избере министър-председател, като гласуването за встъпването в длъжност трябва да се проведе по-късно този месец или в началото на септември.

В замяна на подкрепата си социалистите и техният радикален ляв съюзник Сумар се съгласиха на четири искания, каза JxCat, настоявайки, че сделката „не е свързана с гласуването за инвеститура“.

JxCat каза, че споразумението включва признаването на каталунски като официален език на Европейския съюз и използването на каталунски в парламента на Испания.

Включва и създаването на две групи за разследване на терористичните атаки в Барселона през 2017 г. и използването на софтуера Pegasus за шпиониране на каталунските сепаратисти.

Но за гласуване за институция летвата е поставена много по-високо.

Висока лента

Сепаратистите искат амнистия за всеки, преследван от испанската съдебна система заради неуспешния им опит за независимост през 2017 г. и референдум за самоопределение, като лидерът на JxCat Карлес Пучдемон изисква солидни гаранции, преди да предложи подкрепа на следващото правителство на Испания.

„Нямаме доверие в испанските политически партии“, написа той в сряда в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter.

„Не можем да продължим напред въз основа на обещания, дадени от онези, които винаги не ги спазват, така че трябва да видим солидни гаранции, преди да се ангажираме да гласуваме.“

Самият Пучдемон е един от издирваните от испанската съдебна система за ролята му в неуспешния опит за независимост през 2017 г.

Сега на 60 години той оглави регионалното правителство на Каталуния, когато то организира референдум, забранен от Мадрид на 1 октомври 2017 г., последван от краткотрайна декларация за независимост.

Той избяга от Испания малко след това, за да избегне съдебно преследване, и в момента живее в Белгия, откъдето ръководи JxCat.

Изборът на Санчес на Арменгол беше широко възприет като реверанс към сепаратистите: между 2015 г. и 2023 г. тя беше регионален лидер на Балеарските острови, където каталунският е широко разпространен.

А в сряда той обеща да насърчи използването на каталонски, баски и галисийски в Европа – отдавнашно искане на националистическите партии.

„В Испания се говори кастилски испански, но също и каталонски, баски и галисийски. Ще насърчим използването [на тези езици] в институциите на ЕС в ангажимент, който ще изпълня по време на испанското председателство на ЕС“, каза той за ролята, която Испания пое на 1 юли.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР