Депутатите и от управляващите, и от опозицията изразиха в сряда

...
Депутатите и от управляващите, и от опозицията изразиха в сряда
Коментари Харесай

Депутатите обещаха правила за строежа на ветропаркове в Черно море

Депутатите и от ръководещите, и от опозицията показаха в сряда поддръжката си за приемане на законодателство, което да урежда построяването на вятърни паркове във водите на Черно море – така наречен офшорни паркове, да контролира присъединението към енергийната мрежа и активността им, в това число гарантирането на вложенията посредством подписване на контракти за разлика за създаваната електрическа енергия, които да подсигуряват приходите от плановете.

Това стана на съвещание на парламентарната енергийна комисия, на което Центърът за проучване на демокрацията показа собствен разбор за капацитета на българското Черноморие за построяването на такива мощности и компликациите пред това.

Европейската комисия още през есента на 2020 година разгласи (ВЕИ), съгласно която тези мощности би трябвало да се усилят от 12 гигавата на най-малко 60 Гранични войски до 2030 година и 300 Гранични войски до 2050 година

От европейските страни единствено България няма проект по какъв начин да употребява офшорния си капацитет, разяснява програмният шеф на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) Руслан Стефанов.

Колегата му Мартин Владимиров, шеф на програмата " Енергетика и климат ", уточни, че българският капацитет за морски ВЕИ е 116 Гранични войски, само че планове за 26 Гранични войски може да бъдат осъществени в налични региони и с налични технологии.

Четири основни зони на българското Черноморско крабрежие са разпознати като подобаващи за офшорни планове, добави Мария Трифонова от Софийския университет. Регионът на Шабла, наоколо до морската граница с Румъния, е най-перспективен за бързи планове. Там има капацитет за 3-4 Гранични войски мощности, с потенциал 45-48 % и междинни разноски 60-80 евро за конфигуриран мегаватчас, уточни Трифонова.

Водите край Варна, Обзор и край Резово наоколо до морската граница с Турция са другите терени, които могат да трансфорат районите на Варна и Бургас в центрове за декарбонизация на българската стопанска система, стана ясно от думите ѝ.

" Най-важно е да се сътвори законодателна рамка, каквато липсва у нас. Да се дефинират лицензионни режими и права на градеж на офшорните паркове, за присъединението им към мрежата и да има скица за подкрепяне. Не приказваме за дотации, а за предвидимост на финансовите потоци посредством контракти за разлика (държавата да доплаща продажните цени на силата, в случай че пазарните са по-ниски). Да се открият условия към вложителя при извеждане от употреба на обектите ", предложи още Трифонова.

Еокиминистърът Борислав Сандов означи по време на съвещанието, че съзнателно дълго е потискан офшорният капацитет на България, само че тези източници не би трябвало да са в спор с биоразнообразието. Той даде обещание екоминистерството да е дейна страна и да работи предпочитано за установяване на зоните без спор за построяването на офшорни планове и по-специално прелета на птиците. " Няколко километра във вътрешността в морето би трябвало да е безвредно, само че в това време да не е прекомерна надълбоко и да се откри салдото на ползи за привличане на вложители в сходни планове ", разяснява Сандов.

Посланик на Румъния Бръндуша Предеско показа пред депутатите желанията на северната ни съседка да изследва офшорния си капацитет в допълнение с пари от проекта си за възобновяване, с цел да удвои в този момент разпознатите благоприятни условия за градеж на 600 МВ такива мощности до юни 2026 година Румънската компания " Хидроелектрика " към този момент е създала план за създаване на офшорна инфраструктура в Черно море и до 2026 година ще има ветропарк с 300 до 500 МВ потенциал, което ще коства 600 млн. евро. Страната към този момент е подготвило план за особено законодателство за морските ВЕИ мощности.

Британският дипломат Роб Диксън уточни, че страната му чака над 20 милиарда евро вложения в този бранш, което ще сътвори работа за инженери и други експерти, а офшорните планове са набъбнат тройно. " В сърцето на тази тактика обаче са дълготрайните контракти, които се оферират на търгове, основават постоянни финансови потоци и обезпечават електрическа сила. Това обезпечава доходи за 15 години за дълготрайни планове, само че при по-висока цена от плащаната от потребителя, като разликата се поема от английското държавно управление ", изясни Диксън.

Накрая депутатите от съвсем всички парламентарни групи заявиха, че са за развиването на офшорните планове и дадоха обещание поддръжка за приемането на особено законодателство за тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР