Депутатите гласуват на второ четене Закона за удължаване на бюджета

...
Депутатите гласуват на второ четене Закона за удължаване на бюджета
Коментари Харесай

Свиленски скочи на ПП: Елате навън да ви обясня! Желязков: Навън е студено

Депутатите гласоподават на второ четене Закона за удължение на бюджета

С бурни пристрастености стартира днешния пленарен ден, на който би трябвало да се прегледа удължаването на бюджета. Това обаче ще се случи след разглеждане на точките за промени закона за енергетиката и закона за горивата, импортирани от ГЕРБ, написа Епицентър.

От Българска социалистическа партия пък желаеха в днешния ден да се прегледа и точката за Кодекса на труда, с която да се одобри размерът на минималната работна заплата.

Депутати на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " обаче предложиха точката Кодекса на труда да измести точката за разглеждане на ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс.

" Кое не ви е ясно? Българска социалистическа партия желае минимална работна заплата 850 лева и хората да имат опция да избират по какъв начин да гласоподават? Ако не ви е ясно, елате на открито да ви обясня ", подкани Свиленски депутатите от Политическа партия.

Председателстващият съвещанието Росен Желязков се намеси: " Г-н Свиленски, на открито е студено. Разбирам, че приканвате сътрудниците за изстудяване на пристрастеностите ", съобщи той.

По-рано Георги Свиленски предложи точка 8 от днешния дневен ред да стане 1 и да бъде гласувана минималната работна заплата. " Първо би трябвало да приемем съществена работна заплата от 850 лева и по-късно да преминем към бюджета ", съобщи той. Предложението не бе признато.

Тогава Борислав Гуцанов поддържа сътрудника си Свиленски и прикани преди гледането на бюджета да бъде гласувана минималната работна заплата. Последва прегласуване, само че и това предложение не бе признато.

Свиленски не се отхвърли и направи следващо предложение - гласуването на минималната работна заплата да бъде преди гласуването на бюджета. Предложението му още веднъж не бе признато.

Не мога да схвана кое е приоритет за Българска социалистическа партия - хартиената бюлетина или минималната заплата, скочи на трибуната Искрен Митев.

Тихомир Георгиев от " Български напредък " прикани сътрудниците си от Българска социалистическа партия да спрат с популизма, тъй като в случай че ставало дума за суми, те можели да предложат минимална работна заплата от 1500 лева Свиленски му отговори, че като " партия, която приемала всичко от всички, би следвало да одобряват и предлагането на Българска социалистическа партия за минимална работна заплата от 850 лева ".
Делян Добрев от ГЕРБ пък предложи " да се преброят кои са в обединението " Лукойл " и кои " анти-Лукойл ".

Като първа точка в програмата на народните представители е записан ЗИД на Закона на Българска народна банка. Със законопроекта се цели да се обезпечи правото на отбрана на членовете на Управителния съвет на Българска народна банка, с изключение на шефа на Българска народна банка, при положение на предварително освобождение.

Обезпечаването на това право на отбрана е обвързвано и с превъзмогване на правни несъответствия, регистрирани в Доклада за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2022 година, както и в предишни отчети, и с отразяване на условията на законодателството на Европейския съюз (ЕС) към регулаторната рамка за Българската национална банка.

С приемането на препоръчаните промени ще се подсигурява независимостта на членовете на Управителния съвет на Българската национална банка, като се планува те да имат достъп до ефикасни правни средства за отбрана и опция за правосъден надзор за правомерност на основанията в процедурата за тяхното предварително освобождение.

Като втора точка в дневния ред на депутатите е закрепено гласуването на Законопроект за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2022 година В претекстовете на законопроекта импортиран от Министерски съвет се показва, че подготовката на Бюджет 2023 е била повлияна от късното приемане на Бюджет 2022 и последващата му актуализация, само че също по този начин и от политическия цикъл, обвързван с провеждането на предварителни парламентарни избори.

Освен този претекст е посочено, че за съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна вероятност да бъдат отразени целите и допусканията за развиване на политиките и образуваните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничавания по Закона за обществените финанси, които би следвало да се дефинират от постоянно държавно управление.

Към момента няма формиран постоянен кабинет, заради което служебното държавно управление внася в Народното събрание план на Закон за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Когато законопроектът се гласуваше на първо четене, депутатите спориха повече от 4 часа. Всяка от парламентарните групи интензивно защитаваше тезата " за " и " срещу " удължаването на Бюджет 2022, само че в последна сметка след гласуването одобриха на първо четене удължаването на бюджета.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР