Депутатите гласуваха окончателно 5.3 млрд. лв. да е бюджетът на

...
Депутатите гласуваха окончателно 5.3 млрд. лв. да е бюджетът на
Коментари Харесай

Здравната каса остава без резерв: Почти всички медици ще получават бонуси

Депутатите гласоподаваха дефинитивно 5.3 милиарда лева да е бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година по доходи и прехвърляния. От тях 4.77 милиарда лева са за здравни заплащания.

Управляващите дефинираха бюджета като "балансиран ", а левицата - като "разпарчетосан ". Движение за права и свободи не поддържа бюджета на касата за следващата година, с изключение на парите за обосноваване на медицинския личен състав, разгласи Нигяр Джафер.

Размерът на наложителната здравноосигурителна вноска за 2021 година остава осем на 100.

За периода на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура заради епидемиологично разпространяване на заразна болест по Закона за здравето посредством трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК се обезпечават средства на изпълнителите на болнична здравна помощ за погашение на спомагателни трудови месечни хонорари на медицинския личен състав както следва: на лекари - в размер на 600 лева.; на експерти от професионално направление "здравни грижи " - 360 лева.; на санитари - 120 лева

Допълнителни трудови хонорари не се изплащат на лекари, чиято брутна работна заплата надвишава 5000 лева месечно. Досега единствено заетите на първа линия получаваха по 1000 лева на месец.

"Прави грозно усещане, че не се загатва лаборантският състав ", посочи Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

Министерският съвет може да утвърждава спомагателни прехвърляния по бюджета на НЗОК за 2021 година по реда на Закона за държавния бюджет за разноски за действия, свързани с COVID-19.

При оповестено изключително състояние заради епидемиологично разпространяване на заразни заболявания по Закона за здравето или при изключителна епидемиологична конюнктура министърът на опазването на здравето може със заповед да разпореди на районните здравни инспекции въвеждането на краткотрайни ограничения и действия за организация и преструктуриране на лечебните заведения на територията на съответната област за избран интервал от време.

Временните ограничения и действия се вкарват със заповед на шефа на съответната РЗИ и може да включват установяване на едно или повече лечебни заведения в съответната област, които да правят диагностични и/или лечебни действия единствено на лица, заболели от заразна болест от Закона за здравето, без значение от медицинските действия, които лечебното заведение реализира според разрешението/регистрацията му за лечебна активност. Може да бъде променян и броят кревати в лечебните заведения за болнична помощ.

Парламентът одобри и наказания за лечебни заведения, които не изпълнят заповедите за преструктуриране, увеличение на броя на леглата за лечение на ковид или командироване на експерти, каквито могат да постановат здравните управляващи. При първо нарушаване се планува санкция от 3 до 10 хиляди лева, а при наново - преустановяване на контракта с Националната здравноосигурителна каса за период от три месеца.

Депутатите одобриха преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски и неданъчни доходи да може да се употребява като източник за спомагателни здравноосигурителни заплащания.

От опозицията разкритикуваха ръководещите за неналичието на пари в запаса на касата. До тази година запасът е бил в размер на 5% от средствата, напомни Нигяр Джафер от Движение за права и свободи. "За идната година този запас е нула. Ние считаме, че това са извънредно неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на деяние на тези, които ще вземат по-нататък решения за ръководство на тези средства в границите на над 5 милиарда ", сподели тя.

Резервът на НЗОК от 150 млн. лв. беше разпределен сред обособените пера.

След като одобриха бюджета на НЗОК, депутатите продължиха работа с разискване на бюджета на Държавното публично обезпечаване и държавния бюджет за 2021 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР