Депутатите гласуваха на второ четене промените в Изборния кодекс. Президентът

...
Депутатите гласуваха на второ четене промените в Изборния кодекс. Президентът
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Оставките на Борисов и Гешев са само първата крачка

Депутатите гласоподаваха на второ четене измененията в Изборния кодекс. Президентът разгласи, че ще наложи несъгласие. Ако то бъде преодоляно, какво ще се промени в метода, по който ще гласуваме?

След този избор с релативно огромна сигурност мога да кажа, че на идващите парламентарни избори, без значение дали постоянни или предварителни, няма да бъдат закупени машини за гласоподаване. Няма софтуерно време тази работа да бъде свършена от ЦИК.

Драмата с машинното гласоподаване продължава години. Защо е толкоз мъчно да се съблюдава законът?

Законът се трансформира непрестанно в последните шест години и това е главното усложнение той да бъде спазен. Преди последните парламентарни избори законът предвиждаше да има машини за всички секции. ЦИК разгласи социална поръчка за 12 500 машини, само че не се откри кой да я извърши, тъй като още веднъж нямаше техническо време поради предварителните избори. През 2019 година преди изборите за Европейския парламент този текст беше преобразуван по този начин, че на европейските избори да има 3 000 машини, а от 2020 година да се вкара навсякъде машинно гласоподаване. Тези 3000 машини бяха обезпечени чартърен и се стигна до най-тежките гафове, които са се случвали на избори в България, тъй като в 1200 секционни протокола преференциалният избор въобще не беше регистриран. На локалните избори трябваше да има 6 000 устройства, само че Народното събрание анулира машинното гласоподаване за тях.

Не виждам опция в България да се внедри рационално и отговорно машинно гласоподаване, в случай че законът непрестанно се трансформира в навечерието на избори, очевидно заради някакви тактически и конюнктурни съображения на политическите играчи, показани в Народното събрание. Ще отворя още една скоба: на 12 февруари тази година държавното управление реши да закупи 15 000 устройства за машинно гласоподаване и задължи Томислав Дончев да реализира тази договорка дружно с ЦИК. Шест месеца не се направи нищо и в този момент се трансферира топката към ЦИК. Машинното гласоподаване се употребява като пропагандна рецепта преди избори без да има съществени планове то да бъде въведено.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР