Депутатите гласува изрична забрана да се рекламират ГМО храни и

...
Депутатите гласува изрична забрана да се рекламират ГМО храни и
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха забрана деца да рекламират нездравословни храни

Депутатите гласоподава експлицитна възбрана да се популяризират ГМО храни и храни посредством реклами, в които вземат участие деца. Решението беше взето със 102 гласа " за ", 1 " срещу " и 29 " въздържал се ".

Забраната важи и за храни, за които има нормативно въведени ограничавания за приложимост от деца. Аналогична възбрана се вкарва и по повод рекламирането на храни и питиета, които не дават отговор на условията за здравословно хранене, според настоящата нормативна уредба, написа expert.bg.

" Проектът на Закон за храните има за цел да подсигурява висока степен на отбрана на здравето и ползите на потребителите във връзка с храните, както и да обезпечи използването на правото на Европейския съюз и на националните ограничения в региона на храните за понижаване на сивия бранш при производството, преработката и дистрибуцията на храни ", написа в претекстовете.

Най-голямо противоречие с плана имаха по време на комисиите от Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България се оповестиха изрично срещу законопроекта в частта му за " бутилирани води.

Според тях законопроектът в тази част кардинално се разграничава от в началото оповестения вид, подсилен от тях.

Те показаха, че в частта " бутилирани води " съществува терминологично и смислово противоречие както с европейските дефиниции, по този начин и с настоящи правила на Закона за водите, което ще сътвори правна неустановеност и предпоставки за административен произвол.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР