Депутати от управляващата коалиция и от опозицията коментираха в кулоарите

...
Депутати от управляващата коалиция и от опозицията коментираха в кулоарите
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция коментираха поредното отлагане на Плана за възстановяване

Депутати от ръководещата коалиция и от опозицията разясниха в коридорите на Народното събрание следващото отсрочване на утвърждението на Плана за възобновяване и резистентност.

Вчера Европейската комисия (ЕК) заяви, че удължава с още един месец - до 15 април, периода за оценка на българския проект за икономическо възобновяване. В отговор на въпрос на конференция, представител на Комисията разясни, че решението за нова пролонгация се взима със споделеното схващане, че е в общ интерес оценката да завърши допустимо най-бързо и преди приключването на снадки период.

Настимир Ананиев от " Продължаваме Промяната " (ПП) разяснява пред публицисти в Народното събрание, че Планът за възобновяване е трябвало да бъде импортиран от ГЕРБ, само че те нямали храброст и не го внесли. Ние взехме решение да наложим свои политики в самия проект, сподели депутатът от Политическа партия. " Добрата вест е, че всичко, което зависи от държавното управление, е свършено и топката е в Брюксел сега. Очакваме до седмица посещаване на Урсула фон дер Лайен в България, където се надяваме да бъде оповестено подписването и неговото приемане ", добави Ананиев. 

Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС, уточни че в края на мандата кабинетът " Борисов 3 " е оставил изцяло създаден, с висока степен на координация с Европейска комисия проект. " Тогава всички политически сили – " Демократична България ", левицата, госпожа Манолова, " ИТН ", споделиха че имат по-добри различни проекти и че този проект е възмутителен, тъй като в него има " единствено обири и асфалт ", което беше сигурен знак, че никой не го е чел, тъй като в него няма никакъв асфалт, нито обири. И аз, бидейки напълно търпелив, споделих че като някой има по-добър проект и явно идва с претенцията да ръководи страната, по-добре да внесе неговия ", изясни Дончев. Той означи, че от една година проектът, създаден от неговия екип, се преработва и доработва и остава на 80 % същият.  

Според Дончев, главната причина за забавянето на проекта, е упоритостта да бъдат вкарвани нови и нови, забавни за ръководещите, планове. Той означи, че в случай че бъде изпълнена упоритостта на следващата версия на проекта, ние ще бъдем страната с най-голямата мощ от акумулатори не в района, а в света. " Ние ще бъдем не батерията на Балканите, ще бъдем батерията на света ", съобщи Томислав Дончев. Той означи, че разнообразни, " извънредно богати " страни опитват с надалеч по-малки мащаби. Дончев предвижда, че България има късмет да има утвърден проект, дружно със съглашение за партньорство, с оперативните стратегии и с Програмата за развиване на селските райони, към средата на тази година, а парите ще стигнат до българските локални управляващи и бизнес към началото на 2023 година

 
Йордан Цонев от Движение за права и свободи разяснява, че " Планът можеше и трябваше да бъде импортиран още предходната година и тогава щяхме да имаме и предплатена сума, и утвърдени дейности ". Той изрази страдание, че ръководещите не са го внесли, тъй като съгласно него, трябвало някои планове да бъдат готови. По думите му това са планове на Прокопиев. " Например за батериите, за фотосоларите, да вземем за пример изключването на водорода ", посочи Цонев. " Щяхме да имаме проект, в случай че не беше този лобизъм в интерес на бизнеса на този човек ", разяснява депутатът от Движение за права и свободи. Според него ние сами си отлагаме проекта. Първо го забавихме, с цел да създадем въпросните планове и второ, вкарваме планове, които не дават отговор, счита Цонев. " Например батериите не дават отговор на условията за Плана за възобновяване и в този момент се опитваме да напаснем всичко. Това е цялата работа и от Европейска комисия ни споделят " Не " учтиво. И през вчерашния ден какво чухме - Урсула ми сподели да туитна, че вървим с съвършена скорост. Чудесна скорост, повече от съвършена е, свръхзвукова ", разяснява Йордан Цонев. 

От левицата отхвърлиха да разясняват тематиката. В отговор на въпрос за какво се отсрочва проектът, заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) " Българска социалистическа партия за България " Филип Попов сподели: " Питайте министър-председателя, няма какво да разясня ".   

Ивайло Мирчев от " Демократична България " изясни забавянето на Плана за възобновяване с включването в него на много нови хрумвания. Така че, по думите му е напълно обикновено да има малко отсрочване, с цел да може всички хрумвания и всички планове да бъдат в синхрон с Европейска комисия. Няма изненада и няма сензация в това, част от плановете са много авангардни и има потребност от малко повече диалози с Европейска комисия, само че това не значи, че по някакъв метод проектът се е провалил, сподели Мирчев. Според него по-важно е да има качествени планове, вместо да обслужат някои олигарси. Той означи, че нашата страна не е единствената, чийто проект към момента не е утвърден и уточни Швеция като друга такава страна.
Мирчев даде образец, че планът с батериите е много авангарден за Европейския съюз, на стойност 1,3 милиарда лв.. Идеята е в част от подстанциите на Електроенергийния систематичен оператор да бъдат сложени акумулатори, това " ще обере " пиковото ползване, уточни той. Депутатът изясни, че батериите се зареждат от остатъка, когато силата е по-евтина. По думите му, " това бърка в здравето на някои хора със съществени ползи в енергетика ", които са привикнали техните централи да обслужват тези пикови моменти. В отговор на въпрос Мирчев изясни, че батериите ще работят не пет, а най-малко осем години и инвестицията в тях ще се възвърне доста бързо.

В отговор на журналистически въпрос по отношение на отлагането на утвърждението на проекта, ръководителят на ПГ на " Възраждане " Костадин Костадинов разяснява, че това е оценка на качеството и тази оценка явно не е добра. Не стига, че закъсня, не стига, че върху него се упражняваха три държавни управления, а на всичкото от горната страна не е и добре изработен, сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР