Депутати от парламентарната група на БСП за България внесоха в

...
Депутати от парламентарната група на БСП за България внесоха в
Коментари Харесай

БСП внесе искане в АПИ за договора за строителството на АМ "Хемус"

Депутати от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " внесоха в Агенция " Пътна инфраструктура " искане за даване на контракта за строителство на автомагистрала Хемус сред Пътната организация и държавното сдружение " Автомагистрали ". Народните представители се съмняват в съществуването на бистрота при установяване на компанията за строителството на аутобана, както и това, че Пътната организация е упълномощила строителството без конкурс и социална поръчка.

" Държавната компания " Автомагистрали " няма потенциал за построяването на автомагистрала " Хемус ". Нейните финансови резултати за 2017 година са влошени и нашият въпрос е правилно ли е, че изпълнителният шеф Стоян Беличев, на компания " Автомагистрали ", е някогашен съучастник с Гинка Върбакова, която е претендент за закупуване на ЧЕЗ ", изясни депутатът Елена Йончева, съобщи БНР.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще сезират Европейската комисия за разпределяне на непозволена държавна помощ на компании за пътни планове.

Пътната организация заяви, че в края на предходната година сред нея и " Автомагистрали " е подписан контракт за построяването на 134 км. от автомагистрала Хемус в сектора от пътен възел " Боаза " до пресичането с път Русе-Велико Търново. Договорът е на съображение от Закона за публичните поръчки, използван за обществени възложители. Стойността му е близо 1 милиард и 125 милиона лв. без Данък добавена стойност, а средствата са от републиканския бюджет. Цялата сума е в специфична сметка на Българска народна банка като средствата от нея могат да бъдат употребявани единствено за осъществяване на действия по сектора от автомагистралата. Към сегашния миг няма осъществени заплащания, прецизират от АПИ.

Според вицепремиера Томислав Дончев, няма неприемлива държавна помощ при отпущането на средства за градежа на автомагистрала " Хемус ".

" Категорично, в случай че едни средства са дадени през процедура по реда на Закона за публичните поръчки, това не е държавна помощ. Това е пари на някой да свърши някаква работа! Тук няма държавна помощ. Разбира се, всеки е в правото си да написа и да сезира, който изиска. Има безапелационен текст и в българския Закон за публичните поръчки и в използваната европейска инструкция - " в случай че едно сдружение е 100% благосъстоятелност на възложителя, тогава може да не се ползва плътната процедура по реда на Закона за публичните поръчки ", само че това също е режим в самия Закон и няма държавна помощ ", означи Дончев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР