Депутатът Радостин Василев публикува пълния запис от заседанието на Националния

...
Депутатът Радостин Василев публикува пълния запис от заседанието на Националния
Коментари Харесай

Кирил и Асен: ДАНС, НСО, МВР – наши хора, определени от посолствата. Ще правим избори с наше МВР!

Депутатът Радостин Василев разгласява цялостния запис от съвещанието на Националния съвет на " Продължаваме промяната ", извършено на 21 май от 22.00 часа и траяло до ранни зори на идващия ден. Поводът за съвещанието е поддръжка за държавно управление с ГЕРБ-СДС.

Днес по обяд Василев разгласи на конференция, че ще напусне парламентарната група на ППДБ, тъй като не може да поддържа прегръдката с ГЕРБ.

Той пусна и акценти от записа, от които се чува по какъв начин Кирил Петков изяснява на своите депутати за предлагането за ротационни министър председател, като се чуват и доста смущаващи обстоятелства.  

 

Най-скандалното е изказването на Асен Василев: " Службите са наши. Ръководствата им са съгласувани с посолствата и утвърдени от посолството ".

Асен Василев добавя, че имената на шефовете на службите са синхронизирани с посолството.
По думите на Петков Борисов не е желал все още да има основен прокурор, се чува от скандалния запис. 

 

Очаквано записът провокира бурни реакции и крайни оценки измежду политическите сили. Преговарящите за държавно управление с втория мандат ГЕРБ и ПП-ДБ видяха в дейностите на Василев опит да се провали съставянето на кабинет. 

" Записът е от четири часа и половина и не е скришен ", сподели Василев. Той пусна пред публицистите част от него като сподели, че не е манипулиран.

 

В началото на записа Кирил Петков изяснява какво са се разбрали на срещата с Бойко Борисов, Мария Габриел и Росен Желязков, която е била предходната неделя денем, когато са стигнали до концепцията за ротационно държавно управление. От страна на Политическа партия са били Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков.

 

Кирил Петков: Ще се опитам да бъда оптимално безпристрастен макар стила ми оптимално да продавам. Мария Габриел предложи концепцията тя да е министър председател с наши министри. Този диалог го водихме обстойно и нашироко. Той се организира в следните разновидности " Мария, доста те разбираме, само че това няма по какъв начин да се случи ". Няколко часа се въртя, въртя, въртя всяка опция. По едно време й казахме: " Добре, бе. Ако ти си вицепремиер без портфейл, тя отхвърли на вицепремиер безусловно.

Видя се, че в нейния свят тя се усеща много прецакана, тъй като тя си даде еврокомисарската позиция без да стане министър председател. Цялата концепция беше да стане министър председател, само че в последния миг Корнелия й издърпа килимчето под краката.Сутринта, когато са говорили (15 май, бел. ред.) е имала подкрепа, следобед към този момент нямаше. При нея нещото, което е значимо, е както знаеме, нейният мъж е третият в ЕНП, нейният кум е индивидът, който е почнал цялата партия. Така че колкото и да е забавно - нали първоначално си мислехме, че тя е една калинка, че Бойко взема решение всичко, в тази ситуация е по-сложна играта. Това е голямият контакт на ГЕРБ с ЕНП.  И ГЕРБ са я поканили, тя е пристигнала, само че най-после нищо не се е получило. Тя има много мощна вътрешна упоритост и не можеше да се види в никаква друга роля с изключение на министър председател. Тук има две значими неща. Едното е, че не могат да хвърлят Мария Габриел под рейса, както се споделя, когато и да е, тъй като е значим контакт на ГЕРБ. Другото е, че не е била тук толкоз доста години. И не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми. Довчера ни споделяше, че няма да е вицепремиер и избира да се прибере при мъжа си в Брюксел. Отделно, че в ГЕРБ има много огромно напрежение и злоба. Човек като Деси, която много се бие тук в калта, внезапно идва Габриел от Брюксел и ще става министър председател. Тази заран ни се обадиха да се забележим. 

(...) Борисов сподели, като не става, ще гласуваме вашия кабинет. Но тежко и горко. Всички са против вас. И без да се сменят службите, ще ви неодобряват отвред. Просто ги пущам моите да си вършат каквото знаят. Не че ви застрашавам. Няма да ви върша благи очи.Вторият вид е да теглим една майна на всичките и отиваме на избори....И през септември ще имаме по-малко от 121 депутати. Като не се знае дали ние ще бъдем същата коалиция. Тогава ще би трябвало Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи да влязат в играта.

Тогава се роди третият вид за Мария Габриел вицепремиер и външен министър без ротация. За разлика от Генчовска най-малко гледаме в една посока във външната политика. И Ники Денков министър председател. Тогава Мария Габриел се разплака съвсем, с влажни очи и сподели: Това не мога да го направя, мятам мандата на следващия ден и си потеглям.  Борисов се изпира през този вид, няма две отзиви.

 

След още няколко часа договаряния Габриел се съгласява при вид ротация. Намесват се Асен Василев и Николай Денков.

 

Асен Василев: Аз съм заинтригувано лице, тъй че ще бъда доста къс.  Ситуацията е като луз луз.

Въобще не е ясно дали отиваме на избори с Демократична България. Ако сме без тях, няма да се борим за първо място, най-вече за трето.

Законно, нелегално би трябвало да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици.

Ще загубим съвсем всички локални избори.

Поне локалните избори ще ги вършим с наше Министерство на вътрешните работи.

Това е най-хубавата договорка, която може да създадем с ГЕРБ.


Кирил Петков: Сега ядем крепко пердах, късат се ризи - " вие сте предатели на живота ни ", само че залагаме застраховка Мария Габриел, която си мечтае да бъде министър председател, а Борисов се изпира през този вид, няма подозрение, тъй като те са съдружно, макар че ние ще споделяме, че е единствено Мария Габриел, а тя не е била в България.

Кирил Петков: Имаше дъжд от всевъзможни водачи, които звъняха по телефоните, в това число аз от на Г-7 сега - и Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха през вчерашния ден и днеска.

Кирил Петков: Днес имах диалог с Урсула, като ѝ зададох тъкмо този въпрос - " в случай че ще има опция за такова държавно управление, обещаваш ли да ни пуснеш ". Тя вика " за Шенген ви е доста огромен шансът, за еврозоната - би трябвало да го измислите по какъв начин да заобиколите разпоредбите, смисъл да влезете в рамките ". И аз споделих " може ли да мислим за инфлация, която да е минус резултата на Украйна " и тя ми вика " не ме цитирай, само че ще се опитам да ти оказа помощ ".

Кирил Петков: В Брюксел моралът не е единственият аршин, който се прави оценка от хората.

Кирил Петков: Говорено е със службите, че ще бъдат заменени, в случай че сме в ротация.

Асен Василев: Да и единствено да кажем, че наши имена са синхронизирани с посолството.

Асен Василев: Това значи, че по предложение на министър-председателя Народното събрание ще утвърди ръководители на ДАНС, основен секретар на Министерство на вътрешните работи, ДАР, НСО, ДАТО, мисля че. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са утвърдени от посолството.

Кирил Петков: Външни консултанти да ни оказват помощ с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти да не са какъв да е.

Асен Василев: Само един разбор - това държавно управление ще продължи досега, в който Бойко се опасява от Гешев и от президента.

Кирил Петков: Борисов към днешна дата, това е значимо да го кажем, сподели, че желае да няма основен прокурор. Разбира се, знаем мотивацията каква е.

Кирил Петков: Какво става, в случай че на следващия ден или вдругиден издигнат обвиняване на Борисов? Тука едно - не споделям, че това е наше предложение или наше решение, само че Христо Иванов даде едно предложение за това нещо и то е споделяме, че се прави Комисия по имунитета, тъй като той евентуално няма да е единствено на Борисов, това ще се види, и тази Комисия работи, до момента в който се смени Конституционната промяна и се употребяват европейските стандарти за повдигане на имунитет.

Асен Василев: Идеята на Христо Иванов е да се вкара европейски устав от Екологичен потенциал, което значи, че най-малко 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, която ще преглежда всички доказателства лист по лист и перо по перо. Докато не се в профил Гешев като основен прокурор, не мисля, че Бойко ще желае да върви на избори и да му падне имунитетът.

Кирил Петков: Това си е типично борисовско. И той от самото начало се пробва да отваря тази алтернатива, по тази причина, тъй като единствено ние можем да го изперем. ГЕРБ е единствено един бранд на огромното зло, което стои откъм гърба. И тук може да се отиграе - главен маркетинг бранд за нас, само че не и действителен зложелател. Можем да се вършим на забавни по малкия екран, да споделяме " джентълменските ангажименти ". След идващите избори стоиш до тоалетната на Народното събрание и те заобикалят. Защото истината е, че цялата скица, която ние направихме тези 2 години, интелектуалците са 7% до 10%. Ако пуснеш народа, както е структуриран сега, ние би трябвало да сме 10% с Демократична България, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, малко по малко естествения развой, в случай че успеем да създадем нещо, ще бъде това.

– За службите - хубавото е, че Борисов също желае да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че желаеме външни консултанти да ни оказват помощ за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са какъв да е и да имаме някакъв късмет да почистим съветския актив, който е влезнал. Това е много евентуален сюжет, тъй като в това не сме сами, а сме с външните сътрудници. 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това държавно управление ще продължи до момента в който Бойко се опасява от Гешев и президента. Последният ден на Габриел, когато е министър председател, това ще е и последният ден на това държавно управление. Тя няма да желае да бъде свалена предварително. А Борисов няма да желае да си отреже клона с ЕНП. За корумпираните от ГЕРБ - това, което сме виждали е, че Бойко няма да отбрани никого, а ще хвърли всеки под рейса...

 

Той знае, че го гледат под лупа и извън, и от вътрешната страна. И има едни прокурори, дето са му тръгнали по петите. Ще би трябвало да отбрани себе си, ще вдигне ръце и ще каже - аз не знам, оправяйте се. 

 

ЗА КАБИНЕТА С МАРИЯ ГАБРИЕЛ

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Ако Габриел не може да каже на конференцията при президента, че има някакво решение, си врътка опашката и си потегля. Бойко в този миг има един от два хода: споделя - няма да ви поддържа, или споделя - ще ви гласоподавам държавно управление, само че по-късно няма да ви мине нито един закон, и нито един бюджет. Тогава в действителност сме в lose-lose обстановка.

....

КИРИЛ СИМЕОНОВ: Ние обещахме държавно управление на малцинството, а това, което слагаме на масата, е коалиция. Аз показвам, че моят интерес е България, както и Политическа партия. Говорил съм с много хора, в това число координатори, които в прав текст са ми казвали, че сега, в който има коалиция с ГЕРБ, няма да има кой да отвори офиса. Според мен ще претърпим веществен армагедон. Моето мнение е, че Промяната още няма същински корав електорат, и както имаме едни хора, които ни поддържат, могат да изчезнат.

....

МИЛЕН МАТЕЕВ: като правист не мога да приема тази ротация, която е безусловно противоконституционна, както беше и ротацията на ръководителя на Народното събрание. Ние променяме конституционния модел, по който се случва властта в една демократична страна с една подмолна сделка. Което отново е огромно леке върху Политическа партия.

....

ВАСИЛ СТЕФАНОВ: Според мен ротационен ръководител изрично се пояснява като коалиция. Утре безусловно споделяме: " ще подкрепим министър председател на ГЕРБ ", въпреки и след шест месеца, единодушието е там. За мен ротационен ръководител е съвсем стопроцентова коалиция и по този начин се потапяме трайно.

 

ЧИСТКА НА ХОРАТА НА РАДЕВ

 

НАСТИМИР АНАНИЕВ: ГЕРБ знаят ли, че ще вършим чистка?

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Знаят.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Чистим хората на Радев 

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Казаха – ние от три години не управляваме, тъй че не ни интересува изключително.

....

ЯВОР БОЖАНКОВ: Чух, че шефовете на дирекции ще станат част от политическите кабинети.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това е едно от предложенията, които да набутаме в закона. Знам, че това ще пречи с Организацията за икономическо сътрудничество и раз и всякакви други неща, само че за нас е по-важно да почистим и след това да си оправим закона. За да можем по-законно да ги уволним, другояче ще си ги уволним нелегално. Един шеф на дирекция е част от политическия кабинет и това е връзки с обществеността. Защо да не се и другите?

 

ЯВОР БОЖАНКОВ: концепцията преди няколко месеца беше, че няма да вършим това, което са правили ГЕРБ. И общо взето, беше неточност, че нищо по места не беше пипнато. Но това в този момент е другата прекаленост. Държавни чиновници, които към този момент няма да са държавни чиновници. Общо-взето, цялата администрация ще бъде на 100 % политизирана. Не знам, коства ми се доста коренно.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Нека да кажем, че аз персонално във финансите съм си го измислил по какъв начин да го направя и си имам организационен устав, както и във всички други във финансите. Но там, където бихме срещнали огромна опозиция, би трябвало да се почисти, и то стремително. Служебният кабинет го направи без законово съображение, както знаем.

....

КИРИЛ ПЕТКОВ: Импийчмънт не е добра тактика сега, тъй като импийчнем ли го (Румен Радев – бел.ред.), автоматизирано имаме най-голямата политическа партия на следващия ден. Ние би трябвало да му вземем службите, да му вземем властта, само че да го държим на повърхността.



В записа първоначално Кирил Петков изяснява на сътрудниците си по какъв начин са протекли диалозите с Борисов и Мария Габриел и какви са били разновидностите за държавно управление. Съпредседателят на Политическа партия споделя: " Даже говорихме за Илиян Михов от Сингапур като сюжет, тъй като е един пич, който става за министър председател и ние му имаме доверие ", споделя на депутатите си Петков.

" Борисов сподели: " Аз не желая Асен да е отвън кабинет, тъй като навън единствено да бие по нас ", изяснява още той позицията на водача на ГЕРБ.

Когато думата взима Асен Василев, той споделя: " Ако отидем на избори, след моите диалози в Хасково, сигурен съм и вие сте имали сходни диалози по места, изобщо не е ясно дали ще отидем на избори дружно с Демократична България. Ако отидем на избори без Демократична България, няма да се борим за първо място, вероятно за трето. "

" Като цяло, най-малко локалните избори ще ги вършим с наше Министерство на вътрешните работи ", изяснява разновидността за ротационен кабинет Асен Василев.

 

Асен Василев (2:05:44 ч. от записа). " Имаме ли сделка, че ще натикаме Движение за права и свободи в ъгъла? ", са запитани водачите на Политическа партия.

Асен Василев отвръща: " Това няма да се случи, тъй като Христо (Иванов – бел. ред.) не поради ГЕРБ, а поради нашите благи съдружни сътрудници, които желаят да вършат конституционна промяна (...), през днешния ден се обади на Карадайъ, с цел да си приказват за конституционна промяна ".

 

Чуйте записа тук:

 

И тук:

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР