Депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев изнесе данни за скандални

...
Депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев изнесе данни за скандални
Коментари Харесай

Депутат изнесе данни за скандални схеми в горите

Депутатът от „ Продължаваме промяната “ Александър Дунчев изнесе данни за скандални схеми за назначения в горски стопанства у нас. Той съобщи, че от партията са задавали 4-5 пъти парламентарни въпроси за имената на новите шефове на горски стопанства, само че министърът на земеделието отхвърля да им отговори. По тази причина съгласно Дунчев този министър е част от задкулисието.

Дунчев заяви още пред БиТиВи, че към този момент са махнати едни от най-хубавите горски шефове, с цел да се направи място на партийните функционери. По думите му, към този момент даже локални партийни функционери подреждат на шефовете на предприятия кой да стане шеф на горско стопанство.

Според него зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев е обликът на задкулисието и той е индивидът, който спуска описите с хора, които би трябвало да се сменят. По думите на Дунчев, до момента в който този зам.-министър е в министерството, няма никаква вяра за българските гори.

Дунчев сподели, че става въпрос за 40- 50 индивида - заменени шефове на горски стопанства за последните 2 - 3 месеца, както и хора, назначени в управителните препоръки, за които министърът на земеделието Иван Иванов отхвърля да даде информация.

„ Въпреки всичко, отсам оттова наши сътрудници от цялата система от цяла България подават информацията и аз мога да ви кажа супер скандални неща. В Североизточното държавно дружество е назначен някогашен общински консултант от Българска социалистическа партия, който е бил осъждан. В Югозападното държавно дружество е назначен общинският функционер от Разлог на Българска социалистическа партия, който няма никакво отношение към горите, назначен е в същото дружество заместник-директор, който е общински консултант от Българска социалистическа партия. В доста от стопанствата се назначават някогашни функционери на Българска социалистическа партия, които нямат към този момент никакъв хал хабер какво се случва в горите. На някои места се назначават някогашни чиновници на ГЕРБ, които дори по времето на Радев и на неговото служебно държавно управление бяха уволнени вследствие на наши следствия - подобен образец е Диана Василева, уволнена от Държавно горско стопанство-Горна Оряховица. В момента е шеф на едно от най-хубавите ловни стопанства България - Черни лом в Попово, и тази редичка може да продължи “, сподели Дунчев.

По думите му най-големият проблем е, че се махат едни от най-ценните фрагменти.

„ Преди 2 седмици горските чиновници на ДГС-Струмяни излязоха да защитят от уволняване един от най-почтените горски шефове Янков Илчев, с цел да може да бъде комплициран на негово място един човек, който беше уволняван два пъти по времето на ГЕРБ - Росен Янев, и сега мисля, че още не е шеф, тъй като хората го стопираха това предопределение “, означи Дунчев.

Той добави, че по същата линия сега се уволняват извънредно доста горски шефове, само че отхвърли да ги спомене, тъй като, съгласно него " няма да намерят в никакъв случай повече работа в горската система ".

Дунчев разяснява, че една от изгодите на съдружните ръководства и да се управляват взаимно, с цел да не се самозабрави една партия.

„ Затова съдружните ръководства на Запад са доста известни и доста потребни, тъй като те разрешават съвместен надзор и сътрудниците от „ Продължаваме промяната “ също започнаха да схващат това и да не се сърдят на сътрудниците си от Българска социалистическа партия, а просто да пожелаваме по какъв начин този проблем да се реши. Вече имаме съвсем подготвен законопроект, с който да отстраняваме политизацията на горската система, тъй че да не може Българска социалистическа партия или някоя друга партия, преди беше ГЕРБ, просто това е метод на действие, който се употребява от години, да отстраняваме това Българска социалистическа партия сега да употребява горската система, горските постове, горските заплати, да се построяват партийни структури, с цел да се готви за избори. Това няма по какъв начин да е за сметка на гората и ние от „ Продължаваме промяната “ ще го спрем със, в случай че не законопроект, с непрекъсната бистрота “, добави Дунчев.

„ В съдружното съглашение и в закона дори е залегнало, че множеството от тези фрагменти би трябвало да се избират с конкурс и членовете на управителни препоръки, и шефовете на предприятията, и с някаква бистрота с оценка кой какви професионални качества има. Нищо от това не се случва, никой не знае дори кои са хората, те ги крият, пък камо ли да се знае какви качества има. Това е цялостен парадокс и би трябвало да се спре. Това е главният проблем на горите в 15-20-годишната ни история обратно и в този момент е нашият късмет да го оправим това и да отстраняваме това единственото политическо лице, което има право да е с политическа история. Това може да е министърът, само че този министър с това, че крие тези имена за мен е част към този момент от задкулисието. Да не приказваме за зам.-министър, който към този момент е зам.-министър 4 държавни управления - Атанас Добрев, от времето на ГЕРБ и патриотите, от времето на служебните държавни управления, преди този момент в назначен във Фонд „ Земеделие “ по времето на Орешарски и Движение за права и свободи, безконечният заместник-министър.

Какво значи това? Както написа и в медиите – това е обликът на задкулисието, до момента в който този човек е в това министерство, няма никаква вяра за българските гори. Докато бях в Агенцията по горите изпитах на гърба си какво значи това задкулисие, по какъв начин се упражнява, то по какъв начин се прави по този начин, че една горска система да е единствено от послушковци, единствено от чиновници, които пазят ползите на компаниите, а не на гората и на жителите, тъй като същият този човек и хората към него всеки ден ми спускаха описи - този смени, този махни. Той беше индивидът, който пуска описите с хора, които би трябвало да се сменят по горските стопанства, по районните дирекции по горите, които бяха към Агенцията по горите. Човекът, който се обаждаше на всякакви сътрудници да споделя – „ Този господин Дунчев дали не може да спре с инспекциите в ловните концесии ". Човекът, който ме ограничаваше да нямам права да употребявам командировка за цяла седмица ме дебнаха ден по ден къде ще вървя, коя скица ще разбия, с цел да могат авансово да предупредят схемаджиите, ловни концесионери, противозаконните компании, които работят в Ихтиман Копривщица, Своге и Самоков, които разкрихме. Това задкулисие, този политически напън върху горската система, върху горските шефове, за който описвам, аз го изпитах на гърба си и по тази причина мога умерено да го опиша. Тогава бях шеф на Агенцията по горите “, добави Дунчев.

„ Колегите, за които аз приказвам, те са десетки, тъй като цялата горски система е застанала зад нас и чакат някаква смяна - да се махнат тези политици от горите, да може да работят единствено експерти, да се избират единствено по техните качества - лесовъдски и професионални, а не кметът, регионалният шеф. Обаждаха ми се кметове, регионални шефове, депутати - това са хората, които се обаждат и сега не престават, дори към този момент равнището е слезнало по-ниско, към този момент дори не са депутати. Това са локални партийни функционери, които подреждат на шефовете на предприятия кой да стане шеф на горско стопанство „ Смолян “, кой да стане шеф на ловно стопанство „ Извора “ - там е дамата на кмета, кой да стане шеф на всичките тези 30, 40, 50 стопанства, които бяха заменени. Махнати са едни от най-хубавите ни специалисти, най положителните ни горски шефове, с които сме работили години наред, които покачиха качеството на лесовъдството и отбраната на гората неведнъж, сега са изхвърлени на улицата, с цел да се направи място на партийните функционери “, сподели още Дунчев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР