Депутат се обърка: Северна Македония и наложеното ѝ вето за

...
Депутат се обърка: Северна Македония и наложеното ѝ вето за
Коментари Харесай

Депутат се обърка: Жест би било връщането на костите на цар Самуил у нас

Депутат се обърка: Северна Македония и наложеното ѝ несъгласие за присъединението и в Европейския съюз не е водеща тематика за хората към сегашния миг. Няма да вдигнем ветото, в случай че Северна Македония не даде гаранции и жестове, че ще извърши уговорките си. Един подобен жест е връщането на костите на цар Самуил у нас. Това съобщи депутатът от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев пред Българска национална телевизия.

Костите на цар Самуил обаче се намират в Гърция и България от дълго време води договаряния с гръцките управляващи за тяхното връщане. Те не се намират под юрисдикцията на Скопие и да се слага като условия пред Скопие връщането им в България в подтекста на повдигане на ветото е необяснимо, в случай че Сабрутев не е объркал историята, написа Епицентър.

Днес костите на цар Самуил и на последните двама царе на Първото българско царство са затворени в подземията на музейните складове в Солун. За гърците тези мощи нямат никакво значение.  

Според депутата от Политическа партия  актуалните тематики за хората са инфлацията, цените на горивата и газовата рецесия, а не Северна Македония. Скопие би трябвало да извърши своите задължения и да направи жестове към България, с които да удостовери пред българския народ, че ще промени своята политика, акцентира Сабрутев.

По думите му следва да се търси народен консенсус за Северна Македония и няма по какъв начин да се чака еднолично решение по тематиката. Всяка една институция би трябвало да стъпи в своята роля, би трябвало да се приказва с президента, държавното управление и да има национално единодушие измежду хората, изясни Сабрутев.

Той посочи, че Народното събрание е институцията, която може да вземе решение за Северна Македония. " Продължаваме промяната " предложили да се провежда КСНС при президента, с цел да се чуят всички гледни точки по тематиката. Нека службите ни кажат защо става въпрос, имаме ли учредения да вървим напред и дали би трябвало още малко да се поработи, сподели Сабрутев.

Той се надява президентът Румен Радев да свика КСНС.  Запитан дали има смяна в политиката за съветския газ, Сабрутев съобщи, че да се заплати в рубли, е стъпка към осъществяване на едностранните претенции на Русия. България извършва своите задължения и ние не сме отговорни за прекъсването на газа. Ако не създадем действителна диверсификация, рискуваме Русия да изиска едностранно още неща от нас, уточни депутатът от " Продължаваме промяната ".

Ние имаме една страна, която поставя на колене друга страна, посочи Сабрутев и увери, че Европа е единна. България би трябвало да гледа своя си интерес и двуполюсният модел Русия-САЩ да бъде зачеркнат. България не би трябвало да се поклони на Русия, а да следва своя личен интерес, настоя депутатът.

По отношение на антикризисните ограничения на държавното управление Сабрутев запита дали Комисия за защита на конкуренцията ще се самосезира за високите цени на горивата и на главните артикули. Комисия за защита на конкуренцията е основна, с цел да няма спекулации и търговци, които печелят хиперпечалби на наш тил, сподели още Сабрутев.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР