Депресията и стресът съкращават живота и ускоряват стареенето благодарение на

...
Депресията и стресът съкращават живота и ускоряват стареенето благодарение на
Коментари Харесай

Защо хората побеляват и умират от мъка?


Депресията и стресът редуцират живота и форсират стареенето с помощта на това, че провокират необикновени промени в работата на гена ANK3 и редица други сектори от ДНК в действителност във всички органи на тялото, настояват учени в публикация, оповестена в изданието Molecular Psychiatry.

„ Нашето проучване сочи, че интензивността на този ген се трансформира със стареенето на индивида и че при хората, които непрекъснато са подложени на стрес или депресии, както и при тези, които се пробват да извършат самоубийство, неговата работа внезапно се трансформира към прибързано стареене и понижаване на продължителността на живота “, споделя Александър Никулеску (Alexander Niculescu) от университета на Индиана в Индианаполис (САЩ).

Никулеску и сътрудниците му разкрили повода за това, за какво стресът и депресията състаряват индивида, като следили червеи нематоди (Caenorhabditis elegans) и провели успоредни наблюдения измежду няколко групи хора.

Както изясняват учените, относително скоро техни сътрудници са изяснили, че прибавянето на антидепресанти към храната на тези безгръбначни доста удължава техния живот и не провокира никакви забележими странични резултати. Екипът на Николеску се заинтересувал от този феномен и се опитал да разкрие клетъчните механизми, които пораждат този резултат.

За тази цел учените отгледали две групи нематоди, едната от които получавала миансерин, прочут антидепресант, и сравнили интензивността на техните гени с червеите от другата група. Това помогнало на учените да открият няколкостотин сектора от ДНК, които реагирали на „ лекуването на депресията “, най-съществен от които се оказал генът ANK3.

Този ген, отговарящ за действието на клетъчните мембрани, се оказал ключ към процеса на стареене – съгласно Николеску неговата интензивност се покачва със стареенето, което явно е обвързвано със стареенето на тялото и гибелта.

Молекулите миансерин съгласно опитите на учените снижават неговата интензивност и по този метод удължават живота на червеите. Биолозите постигнали  подобен резултат, изключвайки дадения сектор от ДНК.

Като разкрили необикновената роля на ANK3 в стареенето, създателите на публикацията се заинтересували какво прави той в  организма на индивида. Те наблюдавали неговата интензивност в организма на съвсем 5000 души и разкрили, че стресът, опитите за самоубийство, депресията и други проблеми с душeвността доста покачват равнището на интензивност на този ген в организма.

Това може да изясни за какво хората безусловно побеляват и умират от тъга, заключават учените.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР