Денят Йом Кипур започва довечера в 18 часа. Празникът на

...
Денят Йом Кипур започва довечера в 18 часа. Празникът на
Коментари Харесай

Евреите празнуват деня Йом Кипур и искат прошка от Бог

Денят Йом Кипур стартира тази вечер в 18 часа. Празникът на евреите значи „ Ден на прошката” и ще продължи 12 дни.

В пловдивската синагога „ Цион” обясниха, че на него стартира 24-часов пост и молитва. Прави се изключение единствено по здравословни аргументи, тъй като здравето е преди всичко, прецизираха от еврейската общественост.

Молитвите се насочат към Господ с цел да им бъдат простени греховете и прегрешенията.

Подготовката на Йом Кипур стартира от еврейската Нова година /Рош Хашана/, която този път те посрещнаха на 6 септември. Сега, съгласно евреите, е 5782 година. На първия ден от Рош Хашана се свири на шофар античен духов инструмент, който се прави от рог на овен.



Символиката да се свири с него е да се разсънят спящите и дремещите. И да се приготвят за Деня на прошката – 10-те дни на Йом Кипур, през които да си създадат разбор какво са прегрешили.

В 6 часа в синагогата стартира службата. „ Молитвите към Господ са да ни елементарни греховете. На втората вечер се свири на шофар и задачата е Господ да ни впише всички в книгата на праведните.

Като завърши този ден се споделят: На добър час и на добра година през 5782. Службата в синагогата в Пловдив ще направи Шмуел Бехар, който извършва службата на хазан /поп/.

Счита се за значимо нещо преди Йом Кипур човек да се нахрани добре. Това е с цел да не страдат хората по време на 25-те часа, в които няма да ядат нищо. Това ядене би трябвало да бъде с доста песни и танци.

Има традиция да се носят бели облекла на Йом Кипур. Това е тъй като това е цветът на чистотата.

Това припомня и за белите плебеи, които ангелите са носили. Мъжете не носят кожени обувки, а дамите не поставят грим.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР