Денят на свободата на словото в България е обявен на

...
Денят на свободата на словото в България е обявен на
Коментари Харесай

Днес е Денят на свободата на словото в България

Денят на свободата на словото в България е разгласен на 10 ноември 2003 година, по време на церемонията по връчване на годишни награди за публицистика, " Черноризец Храбър " от Съюза на издателите в България.

В международната ранглиста за независимост на медиите на организацията " Репортери без граници ", България си поделя 70-то място с Гърция. На първо място по независимост на медиите е Финландия, следвана от Исландия и Холандия.

Според генералния секретар на „ Репортери без граници " Жан Франсоа Жулиар, икономическото развиване, промените на институциите и спазването на главните права не вървят безусловно дружно. Той приветства и назовава „ мотори на свободата на пресата " страни като Финландия, Исландия, Норвегия, Холандия, Швеция и Швейцария, и моли да се отдаде респект към решимостта на правозащитните деятели, публицисти, блогъри, които по целия свят пазят правото на критикуване.

В рамките на деветата ранглиста на „ Репортети без граници 2012 ", Жан-Франсоа Жулиар установи също, че от 27-те страни на Европейски Съюз, 13 са в челните 20 места на класацията. Другите 14 са под 20-то място, а някои от тях са доста ниско в класацията като Италия на 49-то място, Румъния на 52-ро, а Гърция и България си поделят 70-то място.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР