Денят на шегата се празнува в различни страни по света

...
Денят на шегата се празнува в различни страни по света
Коментари Харесай

1 април - Денят на шегата: История за произхода му

Денят на шегата се чества в разнообразни страни по света на 1 април всяка година. Той не е формален празник, само че е спечелил необятна известност и се чества като ден, в който доста хора се майтапят и описват занимателни небивалици на своите другари, семейство, учители, съседи и сътрудници.

Съществуват разнообразни версии за произхода му.

Една от версиите за началото на традицията да се майтапим на този ден е обвързвана с Франция от времето на крал Анри III и приемането в страната на Грегорианския календар. Още при предшественика му Шарл IX е изработен опит (Русийонски едикт) да се реформира празнуването на Новата година, която всекидневно се празнува в страната в последната седмица на месец март, само че той среща неодобрението на огромна част от поданиците. При Анри към този момент е одобрено, че вместо 1 април за начало на календарната година ще се смята 1 януари. Все отново още дълго време поданиците на краля честват постарому, само че тези, които въпреки всичко възприемат концепцията, стартират да изпращат новогодишни картички на 1 април на тези, които са последователи на традицията, към този момент не толкоз с приветствен, колкото с закачлив и саркастичен темперамент. Установява се обичаят, тези които стават обект на шегите и лъжите на другите, на този ден да се назовават " първоаприлски риби ", а за изключително занимателна, само че и задоволително почтена задявка бива признато да се лепят на гърбовете на " жертвите " изображения на шаран.

Табела от първоаприлска смешка в социална градина в Бостън предизвестява хората да не снимат тези статуи.

Друга история споделя, по какъв начин празникът на хумора се е придвижва в Англия през 1860 година, когато британски джентълмени са поканени на тържествена гала по „ изкъпването на белите лъвове “, която трябвало да се организира на 1 април. Те не се усъмнили в странната гала и завели и съпругите си на посоченото място. Във Англия 1 април е прочут като Денят на глупците. Не по този начин безобидно минава появяването му в Русия, където за първа демонстрация в този смисъл се смята една подправена тревога за пожар по времето на Петър I.

Възможно е прототип на Деня на шегата да е фестивалът Хилария, честван в Древния Рим на 25 март за отзнаменуване на пролетното възобновление на природата.[1] В днешно време - 21.век - в някои страни по света се организират специфични празненства за Деня на шегата, измежду които празникът Хуморина в Украйна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР