Денят на народните будители е ден за отдаване на почит

...
Денят на народните будители е ден за отдаване на почит
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Будителството е съзнаването, че със стореното днес носиш отговорност пред хората утре

Денят на националните будители е ден за отдаване на респект към паметта на огромните българи. Но дано бъде и ден, в който насърчаваме младите българи в техните първи крачки като наши наследници. Това обръщение насочи министър-председателят Гълъб Донев в словото си по случай днешния празник, оповестиха от държавната пресслужба.



В Министерския съвет министър председателят посрещна музикантите от Младежката филхармония " Пионер ", които по самодейност на министър-председателя изнесоха концерт, трансформирайки за първи път държавната постройка в сцена за изкуство.



Премиерът Гълъб Донев напомни историческия миг отпреди век, когато министърът на националното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на националните будители с претекстовете:

" Нека Денят на свети Йоан Рилски да се трансформира в Ден на националните будители, в празник на огромните българи, с цел да разсъни у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на предишното ни ".

" 100 години по-късно будителството продължава да е силата, с която просветителите разпалват искрата за познание във всеки от нас ", посочи министър председателят Донев. По думите му будителството е геният да вдъхновяваш за положителни намерения и каузи, то е смелостта да направиш първата крачка в непозната посока и да проправиш път за тези, които идват след теб.



" Будителството е съзнаването, че със стореното през днешния ден носиш отговорност пред хората на следващия ден. Будителството постоянно е куражът да търсиш метод " по какъв начин да стане ", когато всички те гледат скептично ", добави министър-председателят.

Премиерът Гълъб Донев изрази специфични благодарности към диригента Любомир Денев-син и музикантите от Младежката филхармония " Пионер ", които одобриха да вземат участие в предизвикването – първи концерт в Министерския съвет.



фотоси: Министерски съвет

В края на словото си министър-председателят благодари също за партньорството на госпожа Татяна Досева - шеф на Националния замък на децата, както и на доцент Александър Пешев - изпълнителен шеф на фондация " Проф. Влади Симеонов ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР